З 24 серпня запрацює Закон про домашніх працівників

22 травня Президент підписав Закон №3680, який визначає поняття домашньої праці, статус працівників та умови трудового договору з домашніми працівниками. 24 травня цей закон було офіційно опубліковано, і він набуде чинності через три місяці після опублікування, крім п. 2 розділу ІІ, який набирає чинності з дня опублікування цього Закону

У Верховну Раду було подано законопроєкт №5695 щодо регулювання праці домашніх працівників. Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, 25.04.2024 року Верховна Рада прийняла цей законопроєкт в цілому.


22 травня Президент підписав Закон України від 25.04.2024 №3680-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників».


24 травня 2024 року Закон №3680 офіційно опублікований в «Голосі України». Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування, крім п. 2 розділу ІІ, який набирає чинності з дня опублікування цього Закону. Таким чином, закон набирає чинності 24 серпня 2024 року.

Закон №3680 дає визначення поняттю домашня праця, закріплює правовий статус домашніх працівників та особливості його правового регулювання, визначає обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками

Крім того, цей Закон передбачає:


  1. додаткові права, гарантії та умови праці домашніх працівників, які проживають у домогосподарстві;
  2. містить положення про робочий час та час відпочинку домашніх працівників та особливості припинення трудового договору (контракту).


При цьому домашньому працівникові надається право добровільно сплачувати єдиний соціальний внесок, який гарантуватиме людині отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності («лікарняні»).


Джерело: ВРУ