Вручення повісток поштою: коли почнуть надсилати, на яку адресу і коли повістка вважатиметься врученою

Залишилося трохи більше двох тижнів до того моменту, коли повістки почнуть надходити поштою. Давайте з’ясуємо на якій підставі та на яку адресу повістки можуть надсилати поштою, за яких умов повістка буде вважатися врученою та які наслідки неявки за повісткою


Відповідно до п. 34 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 16.05.2024 №560 (далі - Порядок №560) повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до Р(М) ТЦК може бути надіслана засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.


Коли почнуть направляти повістки поштою?


Це відбуватиметься після закінчення строку, відведеного на уточнення даних.


Нагадуємо, що усі особи, які стоять на військовому обліку, повинні уточнити свої дані до 16 липня включно. Неуточнення даних може розглядатися як порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію (ст. 210-1 КУпАП), за що передбачено штраф в розмірі від 17 000 грн до 25 500 грн.


Слід зазначити, що у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт про продовження цього строку до 14 жовтня включно (від 29.05.2024 №11305).


Але наразі Міноборони висловлює свою незгоду з продовженням строку у зв’язку з відсутністю об’єктивних причин для такого продовження. На думку Міноборони, всі бажаючі встигнуть уточнити дані, адже це можна зробити не лише через ТЦК та СП чи ЦНАП, а й через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного і резервіста.

Отже, вже 17 липня почнуть надходити перші повістки

На яке адресу їх відправлятиме ТЦК та СП?


Відповідь на це питання міститься в п. 34 Порядку №560, де визначено, що у разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання, повістка надсилається на адресу його зареєстрованого/задекларованого місця проживання.


Тобто, якщо при уточненні даних було вказано місце проживання/перебування, що відрізняється від місця реєстрації, то повістка надійде на зазначене при уточненні місце проживання/перебування.


Якщо ж особа не уточнить свої дані у відведений строк, повістка буде надіслана на адресу зареєстрованого місця проживання.


Яким чином повинна бути надіслана повістка?


Ми вже зазначали, що це відбуватиметься рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення. Саме так визначено у змінах до Порядку №560.


Тобто, у представників ТЦК та СП в якості доказу направлення повістки буде, зокрема, опис вкладення.


За яких умов повістка буде вважатися врученою?


Як визначено в п. 41 Порядку 560 повістка буде вважатися врученою в день отримання такого поштового відправлення особою.


А якщо особа відмовляється отримати повістку або взагалі не з’являється за повісткою, все одно повістка вважатиметься врученою в день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання/перебування/реєстрації особи.


Отже, починаючи з 17 липня, ТЦК буде направляти повістки поштою.


Направлення буде здійснено на адресу, яку особа зазначили при уточненні даних, а якщо дані не були уточнені, то на адресу зареєстрованого місця проживання.


Належним підтвердженням того, що повістка вручена, буде, в тому числі, відмова чи неявка за повісткою, яка надіслана рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

 

Неявка по такій повістці передбачає такий самий розмір штрафу, як і за неуточнення даних (від 17 000 грн до 25 500 грн), але за ст. 210 КУпАП (порушення Правил військового обліку).


Які ще наслідки в разі не уточнення даних та неявки за повісткою?


Військовозобов’язаних та резервістів, що скоїли зазначені вище адміністративні правопорушенн, можуть затримати представники поліції і доставити до ТЦК та СП.


Крім того, за певних умов і після звернення ТЦК та СП до суду, таких осіб можуть позбавити керування транспортними засобами (за певними виключеннями). Про це більш детально ми розповідали в статті Блокування рахунків ухилянтів та інших порушників: правда чи фейк та у новині З 16 липня ухилянти можуть залишитися без водійських посвідчень.



Тетяна ДОНЕЦЬ, практикуючий юрист, адвокат з 20-річним досвідом роботи