Працівник може ініціювати своє переведення під час перебування у відпустці

У Держпраці радять переводити працівника на нову посаду з першого дня після завершення його відпустки

Чи можливе переведення працівника на іншу посаду, за його бажанням (заявою), під час перебування працівника у щорічній відпустці?

За вказаних вище обставин буде оптимальним перевести працівника на нову посаду з першого дня після виходу з відпустки. Таке переведення не буде порушенням, адже і до, і після переведення за працівником зберігають робоче місце (посаду).


Частиною третьою ст. 2 Закону України від 15.11.1996 №504 «Про відпустки» працівникам гарантоване право на відпустки визначеної тривалості зі збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених Законом про відпустки.


За загальним правилом для переведення працівника обов’язково потрібна його згода (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Лише у виняткових випадках допускається обмежене у часі переведення працівника на роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (ч. 2 ст. 33 КЗпП).


Зауважте: у період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу навіть без його згоди, але за певних умов (ст. 3 Закон України від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).


У Держпраці додали, що трудовим законодавством не встановлено заборони щодо переведення на іншу посаду працівника, який перебуває у відпустці.


Джерело: Держпраці