Середня зарплата на відповідному рівні – підстава для критичності підприємства

Підприємства, установи, організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період визначають за певними критеріями

Ст. 8 Закону України від 09.11.2023 №3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік» встановлено такий рівень мінімальної заробітної плати (МЗП) у місячному розмірі:


  1. з 01 січня 2024 року складає 7100 грн;
  2. з 01 квітня 2024 року – 8000 грн.
МЗП – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Роботодавці щомісячно зобов’язані нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше МЗП

Нагадуємо, що постановою КМУ від 27.01.2023 №76 затверджені Критерії та Порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період (далі - Критерії).


Підприємства, установи, організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період визначають за певними критеріями.


У таких підприємств необхідно, зокрема, щоб розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб – працівників за останній календарний квартал становив не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 року (відповідно до даних Держстату). І це має підтверджувати довідка (пп. 6 п. 2 Критеріїв).

Увага! За даними Держстату середньомісячна заробітна плата по Україні за І кв. 2024 року у середньому по економіці складає 18 903 грн.

Детальна інформація за посиланням.


Джерело: ДПС