Електронне бронювання працівників через Дію: сервіс запрацював з 17 липня

Через портал Дія вже можна забронювати працівників. Така можливість з’явилася 17 липня цього року. Про це повідомив Кабмін на своєму офіційному сайті та керівник Державного підприємства «Дія». Хто та як може забронювати працівників через портал Дія? Коли бронювання через портал Дія неможливе? Про все це у нашому матеріалі


Хто має можливість забронювати працівників


Відповідно до Постанови КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану» від 05.06.2024 № 650 право на бронювання працівників мають:


  1. державні органи і органи місцевого самоврядування;
  2. підприємства, які є критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ та інших військових формувань;
  3. підприємства, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.


Проте, на першому етапі право на електронне бронювання матимуть лише критично важливі підприємства і підприємства, які забезпечують потреби Сил оборони. Над розширенням категорії інших субʼєктів ще працюють.


Також, важливо, що під час тестування процес бронювання через Дію займав до 1 години.


Алгоритм бронювання через Дію


Алгоритм бронювання працівників через Дію наступний:


  1. міністерства, ОВА вносять до Єдиного переліку установ (органів влади, підприємств, організацій) підприємства, установи та організації які, відповідно до законодавства, мають право бронювати працівників;
  2. керівник компанії, що має право на бронювання своїх працівників, подає на порталі Дія списки на бронювання та засвідчує заяву електронним підписом;
  3. система автоматично перевіряє, чи людина працевлаштована офіційно і, чи є її дані в реєстрі Оберіг;
  4. Дія протягом доби надсилає сповіщення керівнику про результат розгляду


Автоматична перевірка даних в реєстрі Оберіг


Система автоматично перевірить, чи людина працевлаштована офіційно і, чи є її дані в реєстрі Оберіг. З працевлаштуванням все зрозуміло, а от наявність в реєстрі Оберіг викликає багато питань.


По-перше, є інформація, що бронювання не отримають працівники, які не уточнили свої дані. Навіть за умови наявності даних у реєстрі.


По-друге, багато хто при уточненні даних отримав вердикт щодо необхідності звернутися до ТЦК або інформація про них відсутня в реєстрі. В таких випадках бронювання через Дію не можливе, навіть якщо на руках є військовий квиток, адже автоматична перевірка буде здійснюватися саме з реєстром Оберіг.

Тому важливо, щоб у реєстрі Оберіг була вся необхідна інформація про перебування на обліку військовозобов’язаного.

Завершення процесу бронювання через портал Дія


«Дія» протягом доби надсилає сповіщення керівнику про результат розгляду. Якщо працівника заброньовано, система автоматично переводить військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії бронювання. Тобто, в ТЦК вже нічого додатково подати не потрібно. З цього моменту працівник вважається заброньованим. Інформація про бронювання з’являється в застосунку Резерв+.


За словами Міністра цифрової трансформації всі процеси автоматизовано, щоб пришвидшити оформлення бронювання й не витрачати час на збір документів чи походи до держорганів. Цифровізація процесу усуває людський фактор, адже всі дані перевіряються автоматично, а керівник у режимі реального часу розуміє, кого забронювали, а кого ні і яка причина відмови.


Нагадуємо, що забронювати можна лише військовозобов’язаних. Призовників забронювати не можливо. Крім того, не бронюються особи, які мають право на відстрочку з інших підстав. Також варто розуміти, що «паперовий» процес бронювання нікуди не зникає.

Важливо, що для бронювання немає обмежень по віку, та крім цього, ніякі дефіцитні ВОС не заважають забронювати працівника.

ВИСНОВКИ: 


  1. Критично важливі підприємства вже з 17 липня можуть розпочинати бронювання працівників через Дію. Але за умови, що забронювати можна лише штатних працівників, у яких уточнено дані й немає проблем з перебуванням на військовому обліку. Ні ВОС, ні вік працівника ролі не грають.
  2. Після подання керівником електронних списків, відбудеться автоматична перевірка даних, що містяться в реєстрі Оберіг та реєстрі застрахованих осіб. Бронювання та постановка працівника на спецоблік через Дію відбувається автоматично.


Джерело: kadroland