Штрафи за неоформлених іноземних працівників

Відповідальність за порушення законодавства у сфері працевлаштування іноземців та осіб без громадянства встановлена ч. 5 ст. 53 Закону №5067

Фахівцями Держпраці надано роз’яснення щодо відповідальність за порушення законодавства у сфері працевлаштування іноземців та осіб без громадянства.


Роботодавці мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства на території України на підставі дозволу, що видається територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції (ст. 42 Закону України від 05.07.2012 №5067-VI «Про зайнятість населення»).


Держпраці звертає увагу роботодавців на встановлену відповідальність за порушення законодавства у сфері працевлаштування іноземців та осіб без громадянства. Згідно ч. 5 ст. 53 Закону України «Про зайнятість населення», у разі застосування роботодавцем праці іноземців або осіб без громадянства та осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання статусу біженця:


  1. на умовах трудового або іншого договору без дозволу, стягується штраф за кожну особу у 20-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення;
  2. на інших умовах, ніж ті, що передбачені дозволом, або іншим роботодавцем, стягується штраф за кожну особу у 10-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення.


Джерело: Держпраці