Алгоритм подання відомостей до ПФУ для цілей бронювання

У ПФУ навели покроковий алгоритм подання критично важливими підприємствами відомостей про трудові відносини з працівниками, які підлягають бронюванню

Підприємствам, установам та організаціям, які є критично важливими та працівники яких підлягають бронюванню, відомості про трудові відносини з працівниками, що мали місце в період з 08.06.2024 року по теперішній час, можна подати через вебпортал Пенсійного фонду України.


Такі відомості подаються в електронній формі з обов’язковим накладенням електронного підпису не пізніше ніж протягом наступного дня після:


  1. прийняття працівника на роботу;
  2. переміщення його з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу;
  3. звільнення;
  4. поновлення на роботі;
  5. тимчасового припинення/відновлення дії трудового договору.


Подати дані можна за наступним алгоритмом:


  1. Зайдіть на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Натисніть кнопку «Вхід», ідентифікуйте себе як юридичну особу, підтвердьте вхід за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) та паролю до нього і натисніть кнопку «Увійти».
  2. В особистому кабінеті страхувальника (в меню зліва) зайдіть у розділ «Комунікації з ПФУ» та оберіть опцію «Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)».
  3. У спливаючому вікні «Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)» з наданого переліку оберіть опцію «Повідомлення про зміни в трудових відносинах (Подати відомості по особі)».
  4. У відкритому полі «Визначте параметри пошуку» обрати опцію «Подати повідомлення». 
  5. У полі повідомлення внесіть необхідні дані про особу (обов’язкові поля позначені зірочкою - *) та натисніть кнопку «Додати запис».
  6. У вікні «Запис про трудову діяльність» заповніть тип події, атрибут події, дату події та внесіть реквізити документа-підстави. Натисніть «Зберегти».
  7. Перевірте дані сформованого повідомлення та натисніть кнопку «Підписати та відправити в ПФУ».
Варто зазначити, що Пенсійний фонд України не має повноважень визначати перелік страхувальників, яким необхідно подавати оперативні дані щодо руху кадрів

Нагадуємо, що відомості про трудові відносини з працівниками, що мали місце в період з 08.06.2024 року по теперішній час, роботодавці можуть подати до завершення апробації запровадженого на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду в кабінеті страхувальника нового сервісу, а саме до 01.08.2024 року.


Після 1 серпня можна буде подати лише відомості про рух кадрів, які відбулись не пізніше, ніж протягом наступного дня після настання відповідної події.


Джерело: ПФУ