Чи оплатять лікарняний гіг-спеціалісту

Фізична особа, яка працює в ІТ-компанії та за яку роботодавець нараховує та сплачує страхові внески, має право на оплату лікарняного як застрахована особа

ФОП, скориставшись пільгою, не сплачую ЄСВ в період дії воєнного стану, але як гіг-спеціаліст працює в ІТ-компанії. Чи можуть йому оплатити лікарняний?

У ПФУ посилаючись на ч. 2 ст. 22 Закону України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зазначили наступне:

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом)

Якщо фізична особа-підприємець (ФОП), скориставшись наданим законом правом, не сплачує внески у період воєнного стану, то в цей період вона не є застрахованою особою і оплата листка непрацездатності не проводиться.


Водночас, оскільки ФОП працює в ІТ-компанії та за яку роботодавець нараховує та сплачує страхові внески, має право на оплату лікарняного як застрахована особа.


Відповідно до ч. 1 ст. 23 зазначеного Закону підставою для призначення застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності є сформований на основі медичного висновку листок непрацездатності.


Джерело: ПФУ