Санкції за невиконання нормативу із працевлаштування осіб з інвалідністю – лише при невиконанні припису

Автори законопроєкту №12046 пропонують уточнити існуючий порядок притягнення до відповідальності роботодавців за невиконання нормативу із працевлаштування осіб з інвалідністю. Цим законопроєктом передбачено встановлення штрафних санкцій за недотримання нормативу у 4% у разі фактичного невиконання припису за результатами проведеної перевірки

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт від 20.09.2024 №12046 «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» щодо уточнення порядку притягнення до відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог законодавства щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі шляхом його зарахування».


Автори законопроєкту пропонують уточнити існуючий порядок притягнення до відповідальності роботодавців за невиконання нормативу із працевлаштування осіб з інвалідністю. Цим законопроєктом передбачено встановлення відповідальності за недотримання нормативу у 4% у разі фактичного невиконання припису за результатами проведеної перевірки.


Нагадаємо, норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю встановлений у розмірі:


  1. одне робоче місце – якщо у роботодавця працює від 8 по 25 осіб;
  2. 4% середньооблікової кількості штатних працівників – якщо кількість працівників перевищує 25 осіб (тобто 26 і більше).
Що пропонує законопроєкт?

У разі виявлення невиконання роботодавцем встановленого нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, Держпраці ініціює позапланову перевірку.


Якщо під час такої перевірки буде виявлено порушення нормативу, то протягом п’яти робочих днів з дня її завершення складається припис про усунення виявлених порушень.


Роботодавець зобов'язаний виконати цей припис протягом тридцяти календарних днів з моменту його отримання.


Після виконання припису роботодавець повинен письмово повідомити Держпраці протягом трьох робочих днів.

Накладення штрафних санкцій застосовуються не відразу, а у випадку, якщо припис не буде виконаний

Джерело: ВРУ