Як правильно компенсувати роботу у вихідний день

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️


Працівник заробив право на відгули за роботу у свій вихідний день. Але поки що не скористався ними. Чи можемо ми компенсувати працівнику такі відгули грошима без звільнення, а просто за його заявою. Чи відгули співробітник може компенсувати лише через оформлення відпустки користуючись відгулом, або отримати грошову компенсацію лише при звільненні?

Замінити грошовою компенсацією дні відпочинку за роботу у вихідні не можна, єдиний вихід – їх надати.


Стаття 72 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) передбачає що роботу працівника у його вихідний день можна компенсувати, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі. При цьому оплату обчислюють за правилами ст. 107 КЗпП.


Спосіб компенсації за роботу у вихідний день роботодавець та працівник визначають за згодою під час видання наказу про роботу у вихідний день. У наказі у такому випадку, зазвичай, погоджують дату використання дня відпочинку (див. зразок наказу про залучення до роботи у вихідний день з наданням іншого дня відпочинку). Звісно, не виключено що за домовленістю сторін така дата залишиться відкритою.


Та у будь-якому разі, подвійна оплата мала б бути нарахована саме у місяці, коли співробітник працював у свій вихідний день.


Тож наразі змінити спосіб компенсації (з додаткового дня відпочинку на подвійну оплату) вже неможливо. Єдиний вихід – надати ці дні.


У разі звільнення працівника, який не скористався таким днями відпочинку грошову компенсацію за них не виплачують, адже це не дні відпустки.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.


Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Шаблони та зразки документів:


Доповідна записка про залучення працівника до роботи у вихідний день

Заява-згода на роботу у вихідний день з наданням іншого дня відпочинку

Наказ про залучення до роботи у вихідний день з наданням іншого дня відпочинку

Заява-згода на роботу у вихідний день з оплатою у подвійному розмірі

Наказ про залучення до роботи у вихідний день з оплатою в подвійному розмірі