Бронювання призупинено? Хто втратить «критичний» статус?

8 жовтня 2024 року на засіданні Уряду прийняли протокольне рішення, яке вплине на процедуру визначення підприємств, установ та організацій критично важливими для національної економіки та забезпечення життєдіяльності населення з метою бронювання


Рішення передбачає, що найближчим часом тимчасово зупинять дію положень Критеріїв та порядку, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період, затверджених постановою КМУ від 27.01.2023 № 76 (далі – Критерії та порядок). Цей документ регулює надання підприємствам статусу критично важливих, необхідного для бронювання працівників. Розберемо, що відбулося, докладно.


Рішення КМУ щодо призупинення надання статусу критичності


Отже, до 15 листопада 2024 року буде тимчасово призупинено дію положень Критеріїв та порядку. Це призупинення поширюватиметься на повноваження центральних органів виконавчої влади, місцевих (військових) адміністрацій та інших держорганів. Тобто, такі держоргани поки що не визнаватимуть підприємства критично важливими.


Зауважимо: наразі йдеться про рекомендацію КМУ до центральних органів виконавчої влади (крім міністерств), інших держорганів, обласних, Київської міської держадміністрації (військових адміністрацій) утриматися від надання статусу критичності. Остаточне рішення мають прийняти на черговому засіданні Уряду.


Увага! Міністерства продовжать виконувати ці функції навіть у період призупинення відповідних повноважень для місцевих органів влади. Тобто, міністерства продовжать роботу щодо визначення підприємств критично важливими навіть під час призупинення таких повноважень для місцевих (військових) адміністрацій та інших суб’єктів.

Підсумок: підприємства, які подали або подадуть до місцевих адміністрацій заяву про отримання статусу критичності, не зможуть отримати відповіді щонайменше до 15 листопада 2024 року. Водночас у разі подання аналогічних заяв до міністерств підприємство і надалі може отримати статус критичності

Аудит та перегляд наданих статусів


Важливим елементом рішення є розпорядження щодо проведення аудиту прийнятих раніше рішень про визначення підприємств критично важливими. Цей аудит до 15 листопада 2024 року здійснюватимуть обласні та Київська міська державна адміністрація за участі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Про результат проведеного аудиту вони поінформують Мінекономіки.


Після завершення аудиту Мінекономіки повинно проаналізувати отриману інформацію з урахуванням вже проведеного бронювання та відзвітувати КМУ.


Водночас вже зараз Мінекономіки спільно з Міноборони та іншими зацікавленими сторонами готують проєкт рішення КМУ щодо подальшої процедури перевірки обґрунтованості рішень щодо:


  1. механізму перевірки та перегляду обґрунтованості раніше прийнятих рішень про надання статусу критично важливого підприємства;
  2. процедури анулювання відстрочок від призову військовозобов’язаних працівників у разі виявлення фактів необґрунтованого бронювання.


Постає запитання: чи здійснюватимуться перевірки безпосередньо на підприємствах? На основі рішення Кабміну можна припустити, що аудит передбачатиме детальний аналіз матеріалів, які подавалися підприємствами під час отримання статусу критично важливого.


Вплив рішення на процедуру бронювання працівників


На момент прийняття рішення призупинення дії Критеріїв та порядку не містить обмеження щодо можливості бронювання військовозобов’язаних працівників підприємств. Тож, підприємства можуть продовжувати подавати списки на бронювання через вебпортал «Дія», а також бронювати працівників за чинною процедурою, визначеною постановою КМУ від 27.01.2023 № 76.


Проте варто врахувати зміни у строках розгляду поданих списків: від самого початку запуску бронювання в Дії ця процедура відзначалася оперативністю опрацювання поданих списків для бронювання та відповідною швидкістю бронювання працівників. На жаль, строки розгляду списків військовозобов’язаних продовжено. Відтепер бронювання працівників на вебпортал «Дія»на практиці займає ВІД 72 годин з моменту подання списків (як зазначено на самому вебпортал, термін опрацювання – 3 дні).

Підсумок: наразі маємо лише витяг з протоколу засідання Кабміну. У ньому не йдеться про призупинення бронювання

Наслідки призупинення процедури та майбутні кроки


Одним із ключових запитань, яке залишається відкритим, є доля вже наданих відстрочок працівникам критично важливих підприємств. Рішення Уряду від 8 жовтня не містить відповіді на це запитання. Втім, можемо припустити, що аудит:


  1. проводитимуть за матеріалами, які підприємства подавали під час проходження процедури отримання статусу критично важливого;
  2. має виявити, чи законно було прийняте відповідне рішення та чи зберігаються такі підстави досі тощо.


Стосовно вже наданих відстрочок заброньованим працівникам, то слід очікувати рішення Кабміну, яким буде врегульоване питання анулювання відстрочок за результатами аудиту.


Цілком вірогідно визначать механізм та додаткові підстави для анулювання відстрочок раніше заброньованих працівників, зокрема, з причин виявлення необґрунтованого визнання критичності чи втрати цього статусу підприємством, яке подавало документи для бронювання.


Крім того, за результатами аудиту та отриманої інформації щодо бронювання надалі можуть прийняти зміни та доповнення до постанови КМУ від 27.01.2023 № 76, якою встановлюється загальна процедура визначення підприємств критично важливими та бронювання військовозобов’язаних працівників.

Підсумок: поки що не йдеться про призупинення бронювання, а також скасування раніше оформлених відстрочок

Висновки


  1. Протокольне рішення КМУ від 08.10.2024 однозначно матиме суттєвий вплив на процедуру визначення підприємств критично важливими. За його наслідками варто очікувати на прийняття відповідної постанови КМУ.
  2. Наразі бронювання працівників відбувається в тому ж порядку, що діяв до 08.10.2024. Але тимчасове призупинення повноважень місцевих органів щодо надання статусу критичності та очікуваний аудит створюють передумови для можливих змін у цій сфері.
  3. Підприємствам, які прагнуть зберегти або отримати статус критичності, слід уважно спостерігати за рішеннями Уряду та бути готовими до можливих перевірок, запитів і перегляду раніше прийнятих рішень.


Джерело: kadroland