Обмеження щодо кількості трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного роботодавця

Кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець. Роботодавець, який використовує працю менше ніж 10 працівників, може укладати не більше одного трудового договору з нефіксованим робочим часом

У Держпраці запитали: чи може фізична особа-підприємець укласти зі своїми найманими працівниками кілька договорів із нефіксованим робочим часом?


Фахівці Держпраці роз’яснили, що, відповідно до ст. 21-1 КЗпП кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10% від загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець.

Водночас додали, якщо ФОП використовує працю менш ніж 10 працівників, він може укладати не більше одного трудового договору з нефіксованим робочим часом

Якщо знехтувати правилами і укласти абсолютно з усіма працівниками трудові договори з нефіксованим робочим часом, у такому разі очікуйте на штрафи, відповідно до ст. 265 КЗпП.

Так у разі порушення допустимої кількості трудових договорів з нефіксованим робочим часом передбачено штраф у трикратному розмірі мінімальної зарплати за кожного працівника (з 1 січня – 21300 грн; з 1 квітня – 24000 грн)

А в тому разі, якщо з працівником укладено трудовий договір з нефіксованим робочим часом, а він працює як звичайний працівник – очікує штраф як за неоформлені трудові відносини. У такому випадку роботодавцям загрожує штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати за кожного працівника. До юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку 1-3 груп застосовується попередження.


Джерело: Держпраці