Перевірки ТЦК – планові та позапланові

Районні (міські) територіальні центри комплектування мають право проводити перевірку стану військового обліку на підприємстві. Це право передбачене п. 80 Порядку № 1487. За яких умов, хто, кого та з якою періодичністю має право перевірити – далі в публікації


Види перевірок


Перевірки ТЦК бувають фактично двох видів: планові, в т.ч. документальні і позапланові.


Основні правила проведення планових перевірок:


  1. про них буде відомо заздалегідь;
  2. питання перевірки будуть доведені за 10 днів до її початку;
  3. перевіряти можуть будь-який період;
  4. перевірка може проводитися окремо представниками ТЦК або комісією.


У разі неможливості виконання відповідних планів з перевірки внаслідок обставин непереборної сили, проводиться документальна перевірка шляхом надсилання до підприємства запитів щодо отримання інформації. У такому випадку перевірки проводиться без виїзду на підприємство працівників ТЦК, тобто віддалено.


Позапланові перевірки проводяться лише у суб’єктів господарювання, які мають заброньованих працівників і працівників, яким вручені мобілізаційні розпорядження. Такі перевірки можуть бути проведені без попередження.


Таким чином, в плановому порядку можуть перевіряти будь-яку юридичну особу, а в позаплановому можуть перевіряти тільки юридичних осіб, у яких є заброньовані за цими підприємствами працівники або працівники, яким вручені мобілізаційні розпорядження.


Хто проводить перевірку


Перевірка стану військового обліку може проводитись тільки представниками ТЦК, а може бути, до прикладу, з представниками районної адміністрації. Якщо, наприклад, перевіряється заклад освіти, то можуть бути представники з управління освіти, якщо це медична установа, то можуть бути представники зі структурних підрозділів держадміністрації з питань охорони здоров’я.


Повідомлення та підстави проведення перевірки


Про проведення планової перевірки повідомляють заздалегідь, а саме, за 10 днів до її початку. Проведення позапланової перевірки повідомлення, звісно, не передбачає. Наявність працівників, яким вручені мобілізаційні розпорядження - передбачає проведення позапланової перевірки. Іншими словами, «бойова» повістка працівника є підставою для позапланової перевірки. Мобілізаційне розпорядження – це, фактично, і є «бойова» повістка, яка вимагає від особи, яка її отримала, протягом 24 годин після виклику з'явитися з речами на збірний пункт або в ТЦК. Тобто, цю повістку вручають вже особам, які пройшли медичну комісію, визнані придатними для служби і залишається тільки обрати для них умовно військову частину, чи частину, де особа буде проходити навчання. На той період, поки ТЦК визначається щодо військової частини, особу відпускають до «цивільного життя» з можливістю й надалі працювати за місцем роботи. Тобто, працівник виходить на роботу, маючи на руках мобілізаційне розпорядження, а це означає, що ТЦК, маючи інформацію про такого працівника, може провести позапланову перевірку.


Періодичність проведення перевірки ведення військового обліку


Щодо періодичності проведення перевірок, слід керуватися п. 79 та п. 80 Порядку № 1487, а саме:


  1. ТЦК проводять щороку відповідно до затверджених планів перевірки стану організації та ведення військового обліку (п. 79 Порядку № 1487);
  2. ТЦК перевіряють щороку (у тому числі позапланово) стан військового обліку в державних органах, органах місцевого самоврядування, а також на підприємствах, в установах та організаціях, в яких працюють військовозобов’язані, які заброньовані за цими органами, а також військовозобов’язані, яким видані мобілізаційні розпорядження (п. 80 Порядку № 1487);
  3. решта державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій перевіряються один раз на чотири роки (п. 80 Порядку № 1487).


За результатами документальної перевірки складаються акти, які в 30-денний строк з дня отримання відповідей на письмові запити надсилаються об’єкту перевірки.


Джерело: kadroland