Роботодавець не несе відповідальності за затримку виплати зарплати, якщо це сталося через проведення бойових дій

Керівник підприємства може бути звільнений від відповідальності за недотримання термінів виплати зарплати, якщо він доведе, що таке порушення викликане бойовими діями або іншими обставинами непереборної сили

Чи звільняється керівник підприємства від відповідальності за несвоєчасну виплату заробітної плати працівникам внаслідок ведення бойових дій?

Відповідно до ст. 10 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.


Водночас роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. 

У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойових дій, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності

Джерело: Держпраці