Про укладення ЦПД із працівниками. Критерії для бронювання. ВО для жінок-медиків. Щорічні відпустки. 🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 22.05.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні новини. Радимо кращі статті дня та даємо зразки документів. І трохи професійного гумору


Укладати ЦПД із працівником під час лікарняного не можна


Саме такого висновку дійшли спеціалісти Держпраці у своєму роз’ясненні. Вони наголошують: не можна укладати ЦПД із працівником, який перебуває на лікарняному, для виконання обов’язків за його штатною посадою. Така дія є підміною трудових відносин цивільно-правовими, що становить грубе порушення трудового законодавства.


Критеріїв для бронювання працівників ОПК побільшало


У Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості України внесли зміни до критеріїв для визначення підприємств такими, що мають важливе значення для національної економіки. Деталі змін за посиланням.


Нові штрафи та нові реалії військового обліку & Кадрові документи за ДСТУ


Спеціально для вас, вже 24 травня о 10:00 відбудеться безкоштовний вебінар, із якого Ви дізнаєтеся про:


  1. застосування ДСТУ 4163:2020 під час розробки кадрових документів;
  2. повідомлення та списки у військовому обліку;
  3. чи можна користуватися типовою формою наказу про відпустки;
  4. робочий час в умовах продовження воєнного стану;ТОП-7 помилок у наказах.


Зареєструватися на вебінар


Мрії здійснюються: розпочинається сезон відпусток


Надання щорічної відпустки працівникам має оформлюватися за певними правилами. Деякі правила визначені трудовим законодавством, деякі – практикою надання. У нашій статті ми розбираємо основні нюанси, на які потрібно звернути увагу кадровику під час оформлення.


Читати статтю


Жінки-медики мають бути на ВО


Уряд виключив із Порядку №1487 норму, щод давала змогу жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку в ТЦК та СП (не отримували військово-обліковий документ), працевлаштовуватися як невійськовозобов'язані до кінця 2026 року. 


Без грошей не піду


Оформлення відпусток без збереження зарплати, передбачених ст. 25, 26 Закону про відпустки, є правом, а не обов’язком працівника. Тому роботодавець не може змушувати працівника написати заяву на відпустку за свій рахунок, навіть під час воєнного стану.


Резерв+: ВОД, VIN-код і повістки


З 18 травня по 16 липня поточного року громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов'язані уточнити адресу проживання, номери засобів зв'язку, адресу електронної пошти. Як це зробити – далі в публікації.


Стаття та відео тут


Гарячий документ тижня


Директор вирішив перекласти обов’язки із ведення військового обліку на кадровика чи іншого працівника?


Якщо ви відповіли ствердно — завантажуйте безкоштовно зразок Наказу про припинення обов'язків з військового обліку директором та покладання їх на іншу особу.


Корисно для кадровика


  1. Чи може працівник одразу після поновлення на роботі піти у відпустку.
  2. Працівники мають право мінімум на 24 дні щорічного відпочинку.
  3. Випробування може встановлюватися будь-якій категорії працівників.
  4. Відсутність діагнозу в лікарняному не впливає на оплату.
  5. Повістки вручатимуть цілодобово та будь-де: аналіз Порядку №560.


Тут на вас завжди чекають!


Наш Telеgram-канал — це кадрова спільнота, в якій ду-у-уже люблять підписників, дарують подаруночки, тримають руку на пульсі змін і завжди інформують щодо всіх робочих питань.


👉 Якщо ви не з нами, запрошуємо у кadroland live!


Новини підготувала


Ваша чекає відпустку як Хатіко Редакція