Працівник звільняється через повістку, що надійшла на підприємство: дії роботодавця

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

На підприємство надійшла повістка від ТЦК. Ми видали наказ про оповіщення працівника, але він відмовився з ним ознайомлюватись і написав заяву на звільнення. Чи можна звільнити такого працівника після отримання повістки і чи потрібно повернути невручену повістку в ТЦК?

Ви маєте право звільнити працівника, але водночас повинні повідомити ТЦК про його звільнення. Повертати невручену повістку Порядком № 560 не передбачено.


Так, ви маєте право звільнити працівника, адже ні вимоги ТЦК, ні норми законодавства щодо ведення військового обліку, вручення повісток тощо не можуть впливати на трудові відносини між працівником і роботодавцем. Разом з тим, ви повинні повідомити ТЦК про звільнення такого працівника.


Пояснюємо. Відповідно до п. 47 Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі - Порядок № 1487) (в редакції, що діє з 18.05.2024) у разі отримання розпоряджень Р(М) ТЦК про виклик працівників та вручення повісток роботодавець повинен: видати наказ про оповіщення, довести його до відома відповідного працівника під підпис, вручити повістку і надіслати витяг з наказу про оповіщення до ТЦК в триденний строк.


Відповідно до п. 13 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 16.05.2024 № 560 (далі - Порядок № 560) керівники підприємств, установ, організацій з отриманням розпорядження керівника Р(М) ТЦК про виклик резервістів та військовозобов’язаних до Р(М) ТЦК: … невідкладно інформують відповідний Р(М) ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток, та працівників, які написали заяви про звільнення.


Отже, ви маєте право звільнити працівника і за угодою сторін (п. 1 ч.1 ст. 36 КЗпП), і за власним бажанням (ч.1 ст. 38 КЗпП), але повинні повідомити ТЦК про звільнення такого працівника.


Зверніть увагу, що про звільнення військовозобов’язаного чи резервіста потрібно подавати повідомлення за формою № 4 до Порядку № 1487 протягом 7 днів з моменту видання наказу про звільнення. Вважаємо, що додаткового повідомлення на виконання вищезазначеного п. 13 Порядку № 560 про вручення повісток подавати не потрібно.


Крім того і Порядком № 560, і Порядком № 1487 не передбачено обов’язку повернути невручену повістку підприємством до ТЦК.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Шаблони та зразки документів:


Заява про звільнення за власним бажанням

Наказ про звільнення за власним бажанням