Відпустка при народженні дитини надається не пізніше трьох місяців з дня народження дитини

Відпустка при народженні дитини має бути надана не пізніше ніж протягом 3 місяців і використана не пізніше 104-го дня з дня народження дитини

Відпустка при народженні дитини може надаватися (ч. 1 ст. 77-3 КЗпПч. 1 ст. 19-1 Закону про відпустки):


  1. чоловіку, дружина якого народила дитину;
  2. батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  3. одній із таких осіб: бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати (батько) якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).
Ця відпустка надається тільки одній особі

Для одержання відпустки працівник має звернутися до роботодавця із заявою не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.


Для того, щоб таку відпустку міг оформити працівник-батько дитини (який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки), тепер треба подати:


  1. Письмову заяву.
  2. Пред’являє свідоцтво про народження дитини, у якому зазначена відповідна інформація про батька дитини.
  3. Письмову заяву матері дитини про те, що вони з батьком дитини спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.


Відпустка надається одноразово тривалістю, що визначається працівником у письмовій заяві про її надання, але не більш як 14 календарних днів (77-3 КЗпП).


Ця відпустка повинна бути використана працівником не пізніше 104-го дня з дня народження дитини (п. 4, 5 Порядку надання відпустки при народженні дитини, затвердженого постановою КМУ від 07.07.2021 №693).


Джерело: Держпраці