Додаткова відпустка учасникам бойових дій: правила надання

Учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни та деяким іншим категоріям громадян законодавство передбачає надання щорічно додаткових 14 днів відпустки. Далі поговоримо про правила їх надання


Кому надається та як підтвердити статус


Певним категоріям працівників надається додаткова оплачувана відпустка. Так, згідно зі ст. 772 Кодексу законів про працю України, ст. 162 Закону України від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі – Закон про відпустки) та п. 12 ч. 1 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 р. № 3551-XII (далі – Закон № 3551) додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати надається таким категоріям працівників:


  1. учасникам бойових дій;
  2. постраждалим учасникам Революції Гідності;
  3. особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначено Законом № 3551;
  4. особам, реабілітованим відповідно до Закону України від 17.04.1991 р. № 962-XII «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», з-поміж тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.


Тривалість такої відпустки становить 14 календарних днів на рік.


Перелік осіб, які належать до учасників бойових дій та до осіб з інвалідністю внаслідок війни, визначено статтями 6 і 7 Закону № 3551. Також зауважимо, що право на таку відпустку мають і учасники АТО, яких відповідно до ст. 6 Закону № 3551 прирівняно до учасників бойових дій.


Але, щоб скористатися вищезазначеною відпусткою, свій статус працівники мають підтвердити посвідченнями. Такі документи затверджені відповідними нормативними документами:


  1. Посвідчення учасника бойових дій та Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни (додаток 2 до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою КМУ від 12.05.1994 № 302). Альтернативний варіант – е-посвідчення ветерана. Воно формується безоплатно засобами Порталу Дія на підставі відомостей про видане особі «Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни», що містяться в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни, та відцифрованого образу її обличчя з е-паспорта / е-паспорта для виїзду за кордон;
  2. Посвідчення «Постраждалий учасник Революції Гідності» – Додаток до Порядку виготовлення та видачі посвідчення «Постраждалий учасник Революції Гідності», затвердженого постановою КМУ від 28.02.2018 р. № 119;
  3. Посвідчення реабілітованої особи, затверджене постановою КМУ «Деякі питання реалізації Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» від 19.05.2021 № 535.
Увага! У разі надання відповідного посвідчення його засвідчену копію потрібно зберігати в особовій справі працівника (п. 12 глави 2 розділу IV Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мінюсту України від 18.06.2015 р. № 1000/5). Окрім того, відповідну інформацію слід внести й до особової картки П-2.


Правила надання відпустки


Далі кілька слів про основні правила надання вищезгаданої додаткової відпустки (домовимося, що надалі говоритимемо про відпустку учасника бойових дій – УБД).


Отже, додаткову відпустку УБД:


  1. Надають і за основним місцем роботи, і за сумісництвом.
  2. Не переносять на інший період або не продовжують з причин, зазначених у ст. 11 Закону про відпустки (зокрема, у випадку хвороби працівника). До того ж тимчасову непрацездатність, яка збіглася із такою відпусткою не оплачують.
  3. Не ділять на частини.
  4. Не продовжують на святкові та неробочі дні, що припадають на період такої відпустки.
  5. Надають за календарний рік незалежно від відпрацьованого у цьому році часу. Тобто, право працівника на цю відпустку не залежить від відпрацьованого часу в такому календарному році. Як зазначали фахівці Держпраці, навіть відпрацювавши один робочий день у поточному календарному році, працівник матиме право на відпустку учасникам бойових дій повної тривалості 14 днів.
  6. Надають понад щорічну основну та додаткову відпустки. Тобто, дні цієї відпустки не враховують під час порівняння з установленою граничною тривалістю відпустки 59 (69) к. дн. на рік (відповідно до вимог ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки).
  7. Не переносять на наступні роки у разі невикористання, тобто вона має бути використана працівником протягом календарного року. Невикористана відпустка «згорає».
  8. Не компенсують при звільненні, адже не віднесена ані до щорічних відпусток, ані до відпусток на дітей відповідно до ст. 19 Закону про відпустки. Законом не передбачено можливості заміни додаткової відпустки УБД грошовою компенсацією, у тому числі при звільненні.
  9. На новому місці роботи за поточний рік таку відпустку можуть надати за умови, що працівник не використав її за попереднім місцем роботи. На підтвердження цього варто попросити надати довідку від попереднього роботодавця.
  10. Оплачують коштом роботодавця. Відпускні розраховують відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100, з огляду на заробіток за останні 12 календарних місяців роботи.

 

Окрім того:


  1. Додаткову відпустку УБД, початок якої припадає на один рік, а закінчення – на наступний, вважають відпусткою за той рік, на який припадає її початок. До прикладу, якщо початок відпустки припадає на 2024 рік, а закінчення у 2025 році, то її вважають відпусткою за 2024 рік. Тому у 2025 році такий працівник матиме право на додаткову відпустку учасника бойових дій повної тривалості 14 календарних днів.
  2. Із додаткової відпустки УБД не можна відкликати (див. лист Мінсоцполітики від 17.10.2016 № 576/13/116-16).
Увага! У мирний час роботодавець не може відмовити у наданні такої відпустки, якщо працівник подав відповідну заяву. Проте у період дії воєнного стану це можливо. Так, роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення) (ч. 2 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX).

Оформлення відпустки УБД


Для використання відпустки працівник із відповідним статусом, окрім посвідчення, має надати заяву. На підставі таких документів роботодавець видає відповідний наказ. Для оформлення наказу (розпорядження) про надання відпустки можна скористатися типовою формою № П-3 або оформити його у довільній формі з дотриманням вимог ДСТУ 4163:2020.


У графіку відпусток таку відпустку відображати не обов’язково. Утім, задля планування роботи підприємства її все ж можна включити до графіка.


У табелі обліку використання робочого часу дні відпустки УБД варто позначати окремим кодом. Утім, у типовій формі табеля П-5 не має окремого коду для позначення додаткової відпустки окремим категоріям ветеранів війни. Тож доцільно впровадити додатковий код. Наприклад, «ВВ» (відпустка ветеранам), «ВБ» (відпустка бійцям) або «УБД» (відпустка учасникам бойових дій) тощо.


Надання відпустки слід відобразити в розділі 5 особової картки за формою П-2. Зазначте назву такої відпустки, за який період надається, дату початку та закінчення відпустки та реквізити наказу, на підставі якого її було надано.


Тетяна ГУЛЬ, редактор kadroland 

 

Шаблони та зразки документів:


Заява про надання відпустки учаснику бойових дій

Наказ про надання відпустки учаснику бойових дій

Заява про надання додаткової відпустки особі з інвалідністю внаслідок війни

Наказ про надання додаткової відпустки особі з інвалідністю внаслідок війни