Голова профспілки може працювати на «громадських засадах»

Голова профспілки може набувають своїх повноважень на підставі норм цивільного законодавства, тобто без оформлення трудових відносин, працювати «на громадських засадах»

Чи може голова профспілкової організації працювати «на громадських засадах» без оформлення трудових відносин і виплати заробітної плати і які у нього виникають обов’язки?

Чинне законодавство не забороняє голові профспілки працювати на «громадських засадах».


Проте, термін «виконання функцій голови профспілки на громадських засадах» не міститься в чинному законодавстві України, однак на підставі аналізу різних нормативно-правових актів можна дійти висновку про такі ознаки роботи «на громадських засадах»:


  1. норми трудового законодавства не поширюються на роботу на громадських засадах (заробітна плата, відпустка, сплата ЄСВ, мають повноваження, визначені Статутом), (як приклад щодо працівників, які працюють за трудовим договором та на громадських засадах - це помічники-консультанти народного депутата працюють за строковим трудовим договором на постійній основі чи за сумісництвом або на громадських засадах (частина третя ст. 34 Закону №2790);
  2. відомості про роботу на громадських засадах не вносяться до Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування і такі особи не набувають страхового стажу для призначення пенсії.


Інформацію про роботу голови на громадських засадах необхідно зазначити в протоколі при проведенні виборів або в подальшому в протоколах.


Отже, на підставі вищевикладеного, голова профспілки може набувають своїх повноважень на підставі норм цивільного законодавства, тобто без оформлення трудових відносин, працювати «на громадських засадах».


Джерело: Федерація профспілок України