Чи виплачують компенсацію за невикористану відпустку на дітей на роботі за сумісництвом

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

У нас є співробітник, який працює на двох підприємствах (основна робота та за сумісництвом) і має 2 дітей до 15 років. Він планує звільнитися з обох підприємств. Яке підприємство має компенсувати додаткову соцвідпустку на дітей: там де основне місце роботи чи й за сумісництвом також?

Компенсацію мають виплатити на обох місцях роботи. Утім роботодавці можуть вимагати у працівника підтвердження того, що саме батько планував використати таку відпустку.


Почнімо з того, що відпустку на дітей за ст. 19 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон про відпустки) працівникам надають, як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Вказували на це й фахівці Мінекономіки у листі від 27.08.2021 № 4712-06/42842-07.


У разі звільнення працівнику виплачують грошову компенсацію за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також відпустки на дітей — ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки. При цьому в законодавстві відсутня норма, за якою компенсують дану відпустку лише за основним місцем роботи.


Втім перш ніж роботодавець буде виплачувати компенсацію, він може зажадати переконатися у тому, що інший з батьків не використовував таку відпустку на дітей за відповідні роки. Адже цілком можливо, що відпусткою на своїй роботі планує скористатися інший з подружжя.


Отже, коли відпусткою планував скористатися батько дітей, але зараз звільняється, роботодавець може вимагати (добре коли це передбачено ПВТР або положенням про відпустки) від нього подання документів про те, що дружина відпустку на дітей за відповідні роки не використовувала, а отже саме батькові має бути виплачена компенсації за неї під час звільнення. Подати такі документи можуть вимагати й роботодавець на основному місці роботи, й роботодавець за сумісництвом.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Стаття на тему:


Соцвідпустка на дітей: коло претендентів та особливості надання


Довідники:


Документальне оформлення соцвідпустки на дітей для різних категорій працівників