Лікарняний під час відпустки: як оформити перенесення / подовження

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Працівнику надано відпустку з 15.06 по 30.06. Відпускні виплатили 14.06, але ввечері 14.06 працівнику відкрили лікарняний з 14.06 по 12.07. Чи можемо ми 14.06 як робочий день і оплатити лікарняний з 15.06? Чи потрібно скасовувати наказ про надання відпустки?

Так, ви абсолютно вірно вважаєте 14.06 робочим днем працівника, адже він його відпрацював. Отже, за такий день буде нарахована зарплата, а лікарняний буде оплачений починаючи з 15.06.2024. При цьому вам не потрібно скасовувати наказ про надання відпустки. Далі про все докладно.


Почнімо зі ст. 15 Закону України від 23.09.99 № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Тут визначено: допомогу по тимчасовій непрацездатності надають застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати (доходу).


Отже, коли тимчасова непрацездатність у застрахованої особи настала після закінчення робочого дня й особа не скористалася своїм правом на отримання листка непрацездатності з наступного календарного дня, то перший день непрацездатності (дата видачі листка непрацездатності) збігається з відпрацьованим працівником днем. У такому разі допомогу по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі надають у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати, з другого дня тимчасової непрацездатності, оскільки в перший день страхового випадку працівник відпрацював повний робочий день згідно з графіком його роботи, за який йому повинна бути нарахована зарплата.

Увага! Відлік календарних днів тимчасової непрацездатності (перших п’яти днів та шостого дня) починається саме з дати видачі листка непрацездатності

Таким чином за 14.06.2024 ви нараховуєте працівнику зарплату за відпрацьований день. Оплату за перші 5 днів непрацездатності буде нараховано за 4 з 5 днів (з 15 по 18 червня), а дні хвороби з 19.06 по 12.07 будуть оплачені коштом ПФУ. Все це слід відобразити у Рішенні Уповноваженого із соціального страхування про страхові виплати.


Перейдемо до відпустки. Як ми вже сказали, її не потрібно скасовувати. У подібних випадках відпустку потрібно перенести на інший період / продовжити. На це вказує п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» та п. 1 ч. 2 ст. 80 Кодексу законів про працю України. Вони передбачають, що у разі тимчасової непрацездатності працівника, підтвердженої листком непрацездатності, щорічна відпустка має бути подовжена чи перенесена на інший період на кількість календарних днів, протягом яких працівник був непрацездатний. Невикористану частину відпустки через хворобу:


  1. надають відразу після закінчення хвороби або оформленої раніше відпустки. Тобто продовжена відпустка розпочинається з дня, коли працівник повинен був стати до роботи (див. лист Мінсоцполітики від 21.03.2019 р. № 369/0/206-19);

або

  1. переносять на інший період.


Переносити відпустку чи продовжувати відпустку, роботодавець і працівник погоджують між собою. Працівник надає заяву про перенесення / продовження відпустки, а роботодавець видає відповідний наказ.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland

 

Шаблони та зразки документів:


Рішення Уповноваженого із соціального страхування про страхові виплати

Заява на перенесення відпустки у зв'язку із тимчасовою непрацездатністю (до початку відпустки)

Заява про перенесення відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю

Наказ про перенесення відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю

Заява про продовження щорічної основної відпустки у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю

Наказ про продовження щорічної основної відпустки у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю