Якою датою звільнити за власним бажанням працівницю після відпустки по догляду

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років по 31.07.2024. Але ставати до роботи не планує і хоче звільнитися. Яким числом її правильно звільнити 31.07.2024 чи 01.08.2024?

Обидві дати підходять для припинення трудових відносини із працівницею.


Але ми рекомендуємо звільнити її саме останнім днем відпустки для догляду за дитиною — 31.07.2024 р. Такий вибір дати обумовлений тим, що у разі звільнення 01.08.2024 р., працівниці доведеться стати до роботи у цей день. Але ж вона воліє припинити трудові відносини.


Коли працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, бажає звільнитись, вона подає заяву про звільнення, наприклад, за власним бажанням чи за угодою сторін. У наведеному випадку, останній день відпустки буде й днем звільнення.


В день звільнення проведіть повний розрахунок з працівницею згідно зі статтею 116 КЗпП, а також треба обов'язково видати наказ та письмове повідомлення про нараховані та виплачені суми при звільненні, а також на її вимогу внести належні записи про звільнення до трудової книжки. Якщо трудова зберігається на підприємстві, то запис про звільнення потрібно зробити до вручення трудової — надалі трудова книжка зберігатиметься у працівниці й записи до неї вноситимуть за її бажанням.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland

 

Статті на тему:

 

Копія наказу про звільнення: як скласти і завірити

Звільнення за власним бажанням або угодою сторін: принципові відмінності, плюси та мінуси


Шаблони та зразки документів:


Заява про звільнення за власним бажанням

Наказ про звільнення за власним бажанням у 2024 році (типова форма № П-4)

Заява про звільнення за угодою сторін

Наказ про звільнення за угодою сторін у 2024 році з виплатою грошової компенсації

Наказ про звільнення за угодою сторін