Громадяни можуть укладати договір про добровільну сплату страхових внесків та «докупити» страховий стаж

До страхового стажу зараховуються тільки ті періоди, за які повністю сплачені страхові внески

Особи, зазначені в частині першій ст. 10 Закону №2464, беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Договір), але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату) (ч. 2 ст. 10 Закону України від 08.10.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).


До страхового стажу зараховуються тільки ті періоди, за які повністю сплачені страхові внески. Розмір щомісячного внеску має бути не меншим за встановлений законом мінімальний розмір (з 01.04.2024 – 1760 грн).


Податківці нагадують, сплачені суми єдиного внеску в разі дострокового розірвання договору про добровільну участь не повертають. При цьому період, за який сплачено єдиний внесок, враховують до страхового стажу тільки за умови подання звітності, що містить відомості про суми добровільних внесків, передбачених Договором.


Страхувальник повинен подати за себе звіт протягом 30 к. дн. після закінчення строку дії укладеного ним Договору.


Джерело: ГУ ДПС у Рівненській області