У ВРУ розглядаються різні варіанти економічного бронювання

Олена Шуляк, голова комітету з питань державної влади та містобудування, зазначила, що відповідні комітети ВРУ опрацьовують всі можливі варіанти економічного бронювання, але бізнесу варто активніше долучатись до цих процесів

Якщо систему економічного бронювання не вибудувати за чіткими правилами і процедурами, бізнес в Україні опиниться на межі виживання. Тому рішення щодо бронювання потрібне максимально збалансоване, а головне – справедливе щодо справді критично важливих підприємств.


Про це заявила голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга народу» Олена Шуляк, повідомляє РБК-Україна з посланням на її виступ.

Відповідні комітети опрацьовують всі можливі варіанти, але бізнесу варто активніше долучатись до цих процесів

Шуляк зазначила:

Економічний комітет бореться за вирішення цього питання як лев. Справа в тому, що проблема комплексна і тут потрібне зважене політичне рішення. Наразі озвучується дуже багато пересторог. Тому рухатися, пропрацьовуючи можливі варіанти, потрібно дуже обережно

Парламентарка підкреслила, що наразі проблема в тому, що у бізнес-спільноти немає чіткого розуміння, як бронювання відбуватиметься і взагалі – для кого ця опція доступна, а для кого ні.


Тому компаніям важливо отримати чітке рішення, і відповідно до нього адаптувати всі свої процеси і надалі працювати, що через невизначеність зараз просто неможливо.


Шуляк пояснила, що бізнес-спільнота озвучує декілька найбільш розповсюджених проблемних моментів щодо бронювання.


По-перше, неможливість бронювання ФОПів.


По-друге, невизначеність у термінах бронювання, коли не зрозуміло, як діяти після завершення 6-місячного періоду бронювання. Наприклад, чи потрібно подавати документи на перебронювання, чи бронювати з нуля, чи працівники будуть вважатися придатними для мобілізації.


По-третє, додаткові ризики створює вимога бронювати не більше 50% від загальної кількості військовозобов'язаних працівників.


Багато компаній не подають списки на бронювання через побоювання, що іншу половину військовозобов'язаних працівників мобілізують.


По-четверте, терміни розгляду заявок на бронь.


Наприклад, компанії можуть чекати відповіді від Міністерства оборони до 5-6 місяців, при цьому, найменша помилка в пакеті поданих документів на бронювання означає повернення цих документів без будь-яких пояснень. Відповідно, у бізнесу немає розуміння, що і як потрібно виправити.


Джерело: РБК-Україна