Як забронювати кінцевих бенефіціарних власників: роз'яснення Мінекономіки

Оскільки Порядок бронювання не містить вимог щодо особливостей бронювання на період мобілізації та на воєнний час КБВ підприємств, які не є їх працівниками, бронювання таких військовозобов’язаних здійснюється у загальному порядку

Відповідно до п. 9 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 №76, визначено, що бронюванню підлягають всі військовозобов’язані кінцеві бенефіціарні власники (далі – КБВ).


Отже, зазначені норми застосовуються до бенефіціарних власників підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період (далі – підприємства).


Оскільки Порядок бронювання не містить вимог щодо особливостей бронювання на період мобілізації та на воєнний час КБВ підприємств, які не є їх працівниками, бронювання таких військовозобов’язаних здійснюється у загальному порядку.


Законом України від 21.10.1993 №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» і Порядком бронювання не встановлено обмеження щодо обсягів бронювання КБВ підприємств, які не є їх працівниками.


Зокрема, відомості про КБВ підприємств включаються до списку військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, за формою згідно з додатком 1 до Порядку бронювання (далі – список), з відповідним обґрунтуванням.


В обґрунтуванні додатково зазначається інформація, що дає змогу встановити КБВ:


  1. прізвище, ім’я та (за наявності) по батькові;
  2. країна громадянства та постійного місця проживання;
  3. дата народження;
  4. характер та міра (рівень, ступінь, частка) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу).


До обґрунтування додаються копії документів, які підтверджують наявність запису про КБВ підприємства в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.


Список, а також довідку про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2 до Порядку бронювання (далі – довідка), щодо КБВ підприємств рекомендуємо формувати окремо від списку і довідки стосовно військовозобов’язаних працівників підприємства.



Джерело: лист Мінекономіки від 18.07.2024 №2704-20/51455-03