Положення про службу охорони праці на підприємстві

Створення на підприємстві служби охорони праці спрямоване на гарантування безпеки праці. Роботу служби регламентує відповідне положення, яке затверджують на основі типового положення про службу охорони праці. Говоримо про те коли на підприємстві має створюватися служба охорони праці та на що вернути увагу під час затвердження локального положення


Умови для створення служби охорони праці


Функції та умови створення служби охорони праці на підприємстві визначає ст. 15 Закон України від 14.10.1992 р. № 2694-XII «Про охорону праці» (далі – Закон про охорону праці):


  1. на підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює СОП відповідно до Типового положення про службу охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 15.11.2004 № 255 (далі – Положення № 255);
  2. на підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції СОП можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку;
  3. на підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій СОП можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку.


Служба охорони праці підпорядковується безпосередньо роботодавцю.


Ліквідація СОП допускається тільки у разі ліквідації підприємства чи припинення використання найманої праці фізичною особою.


Структура та чисельність СОП


Структура та чисельність СОП залежить від специфіки виробництва, виду діяльності та чисельності працівників підприємства (п. 1.2 гл. 1 Положення № 255). Однак не існує нормативно-правового акта, на підставі якого можна було б розрахувати чисельність СОП.


З одного боку, роботодавець має право самостійно визначати організаційну структуру, встановлювати кількість працівників і штатний розпис. З іншого – саме роботодавець повинен забезпечити здорові й безпечні умови праці та дієвий контроль за виконанням вимог нормативно-правових актів з охорони праці (ст. 13 Закону про охорону праці). Отже, потрібно знаходити баланс.


Розробляємо та затверджуємо Положення про СОП


Як зазначено у п. 1.2 гл. 1 Положення № 255:

На основі Типового положення про службу охорони праці (далі – Типове положення) з урахуванням специфіки виробництва та видів діяльності, чисельності працівників, умов праці та інших факторів роботодавець розробляє і затверджує Положення про службу охорони праці відповідного підприємства, визначає структуру служби охорони праці, її чисельність, основні завдання, функції та права її працівників відповідно до законодавства.

Отже, Положенням № 255 передбачено вимогу щодо розробки відповідного внутрішнього нормативного документа з урахуванням специфіки виробництва.


Зважаючи на те, що СОП підпорядковується безпосередньо роботодавцю, відповідно і Положення про СОП затверджують наказом роботодавця.


До Положення про СОП доцільно включити розділи, аналогічні тим, які наведені у Положенні № 255. Поговоримо на що варто звернути увагу під час підготовки основних розділів Положення про СОП.


Основні завдання СОП


Відповідно до кращих практик і досвіду Європейських країн основними завданнями СОП є оцінка ризиків та побудова проактивної системи управління охороною праці (СУОП).


Нині переважна більшість підприємств працює за реактивними СУОП, тобто заходи з недопущення нещасних випадків розробляють вже тоді, коли нещасний випадок настав.


Але набагато ефективнішою є проактивна СУОП, яка передбачає оцінку ризиків на робочих місцях та розробку заходів з їхнього усунення або зниження до прийнятного рівня.


Функції СОП


Основні функції СОП, на думку багатьох фахівців з охорони праці та й, власне, відповідно до гл. 3 Положення № 255:


  1. Розроблення комплексних заходів для досягнення встановлених нормативів та підвищення існуючого рівня охорони праці, планів, програм поліпшення умов праці, запобігання виробничому травматизму, професійним захворюванням, надання організаційно-методичної допомоги у виконанні запланованих заходів.
  2. Проведення спільно з кращими фахівцями підприємства (головними: механіком, енергетиком, техноголом, зварювальником, гідротехніком тощо) і за участю представників професійної спілки підприємства планових та позапланових перевірок забезпечення безпеки на робочих місцях.
  3. Постійний і детальний аналіз причин виробничого травматизму, професійних захворювань, аварій на виробництві.
  4. Визначення кореневих причин настання нещасних випадків та аварій на виробництві (а не пошуку «винних» та «цапів відбувайлів»).
  5. Розгляд:


  1. питань про підтвердження наявності небезпечної виробничої ситуації, що стала причиною відмови працівника від виконання дорученої роботи;
  2. листів, заяв, скарг працівників підприємства, що стосуються питань дотримання законодавства про охорону праці.


6. Контроль за:


  1. станом запобіжних і захисних пристроїв, вентиляційних систем;
  2. своєчасним проведенням навчання з питань охорони праці, всіх видів інструктажу з охорони праці;
  3. забезпеченням працівників відповідно до законодавства спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального та колективного захисту, мийними та знешкоджувальними засобами;
  4. організацією зберігання, прання, хімічного чищення, сушіння, знепилювання і ремонту ЗІЗ;
  5. санітарно-гігієнічними та санітарно-побутовими умовами працівників згідно з нормативно-правовими актами;
  6. своєчасним і правильним наданням працівникам пільг і компенсацій за важкі та шкідливі умови праці, забезпеченням їх лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними йому харчовими продуктами, газованою солоною водою, наданням оплачуваних перерв санітарно-оздоровчого призначення тощо відповідно до вимог законодавства та колективного договору;
  7. дотриманням у належному безпечному стані території підприємства, внутрішніх доріг та пішохідних доріжок.


Однією з функцій СОП є проведення спільно з представниками інших структурних підрозділів і за участю представників професійної спілки підприємства або, за її відсутності, уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці перевірок дотримання працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці.


І тут завжди зручно мати під рукою перелік питань, які потребують уваги фахівця СОП. Звісно, на підприємствах вони можуть різнитися. Тож наведений нижче перелік орієнтовний:


  1. виконання заходів, раніше запропонованих в результаті планових та цільових перевірок;
  2. виконання наказів, розпоряджень по підприємству та підрозділу;
  3. виконання заходів за матеріалами розслідувань нещасних випадків;
  4. дотримання працюючими правил електробезпеки при роботі на ектроустановках та з електроінструментом;
  5. дотримання графіків планово-попереджувальних ремонтів;
  6. дотримання вимог безпеки, що містяться в технологічних і ремонтно-експлуатаційних документах;
  7. стан пішохідних доріжок, переходів, переїздів, галерей;
  8. наявність і правильність оформлення нарядів-допусків на роботи підвищеної небезпеки, проєктів організації робіт (ПОР) тощо;
  9. стан куточків з охорони праці, наявність сигнального забарвлення і знаків безпеки;
  10. наявність і стан огороджень, блокувань, захисних і сигнальних пристроїв, засобів автоматизації і контрольно-вимірювальних приладів;
  11. стан освітленості та повітря робочої зони;
  12. дотримання правил безпеки при роботі зі шкідливими, пожежо- та вибухонебезпечними речовинами і матеріалами;
  13. своєчасність і якість проведення навчання та інструктажу працівників;
  14. наявність і правильність використання працюючими засобів індивідуального захисту;
  15. наявність протипожежних засобів та стан протипожежного захисту;
  16. стан санітарно-побутових приміщень;
  17. дотримання встановленого режиму праці і відпочинку.


Можете порівняти цей перелік зі своїм і за потреби розширити свій перелік питань перевірки.


Права працівників СОП


Спеціалісти СОП мають право (гл. 4 Положення № 255):


  1. видавати керівникам структурних підрозділів підприємства обов’язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків, отримувати від них необхідні відомості, документацію і пояснення щодо охорони праці;
  2. відсторонити від роботи осіб, які не пройшли передбачені законодавством медичний огляд, навчання, інструктаж, перевірку знань і не мають допуску до відповідних робіт або не виконують вимог нормативно-правових актів із охорони праці;
  3. зупиняти роботу виробництва, дільниці, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, якщо є порушення, які загрожують життю або здоров’ю працівників;
  4. надсилати роботодавцю подання про притягнення до відповідальності посадових осіб і працівників, які порушують вимоги щодо ОП.


Звичайно, право призупиняти роботу машин, механізмів, устатковання, обладнання тощо дуже часто призводить до конфлікту інтересів між керівниками структурних підрозділів, роботодавцем і СОП.


Одним із основних завдань будь – якого підприємства є безперебійне його функціонування та фінансовий результат. Тому роботодавець завжди болісно сприймає навіть тимчасове призупинення виробництва, не говорячи вже про довготривале.


Натомість основне завдання СОП – не допускати порушень нормативно-правових актів з охорони праці, які можуть призвести до аварійних ситуацій, нещасних випадків або професійних захворювань.


Але фахівці СОП теж повинні розуміти, що зупинка виробництва може мати дуже негативні наслідки як відразу, так і в довготривалій перспективі. Невиконання планових показників чи зірвані контракти можуть мати зворотній результат. Тому важливо об’єктивно оцінювати ситуацію, і за можливості розробити відповідні заходи для безпечного виконання робіт, щоб уникати таких зупинок. Звичайно, якщо на робочому місці є смертельна небезпека, такі роботи треба негайно зупиняти!


В ідеалі варто закріпити відповідні норми у Положенні про СОП.


Організація роботи СОП


Щоденна робота фахівців СОП охоплює безліч різноманітних питань та справ. Для того, щоб визначити пріоритетні напрямки та залучити фінансові та людські ресурси фахівці СОП мають спланувати свою роботу.


Планування – один  із ефективних методів роботи будь-якого фахівця, в тому числі і СОП. Можна складати план роботи на тиждень, місяць, квартал або інший строк, залежно від структури та величини підприємства та бачення вищого керівництва.


Порядок планування та звітування про виконану роботу визначається внутрішніми документами підприємства.


З огляду на потреби підприємства у розділі, присвяченому організації роботи СОП, варто передбачити:


  1. наявність вищезгаданих планів та порядок їх затвердження роботодавцем;
  2. де організовується робоче місце працівників СОП;
  3. наявність кабінету з охорони праці;
  4. як стимулюється ефективна робота працівників СОП;
  5. неможливість залучення працівників СОП до виконання функцій і завдань, не передбачених Законом про охорону праці та Положенням № 255;
  6. порядок взаємодії СОП з іншими підрозділами та представниками профспілки / уповноваженими найманими працівниками особами з питань охорони праці.


Висновки


  1. Створення на підприємстві CОП – дієвий захід для забезпечення безпеки та здоров’я на робочих місцях.
  2. При визначенні функцій та обов’язків СОП враховуйте кращі практики побудови проактивної СУОП.
  3. Об’єктивна оцінка ситуації – обов’язкова навичка фахівця СОП.
  4. Планування роботи економить дорогоцінний час.


Віктор СТЕПАНОВИЧ, редактор kadroland


Шаблони та зразки документів:


Наказ про затвердження Положення про службу охорони праці

Положення про службу охорони праці