Призупинення трудового договору не позбавляє права на соцвідпустку

Призупинення дії трудового договору не призводить до припинення трудових відносин, тому працівник не втрачає права на соціальну відпустку на дітей у період призупинення договору

Відповідно до ст. 13 Закону України від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв'язку із збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов'язки, передбачені трудовим договором.


Враховуючи зазначене, у зв'язку з призупиненням дії трудового договору працівник звільняється від обов'язку виконувати роботу, визначену трудовим договором, а роботодавець звільняється від обов'язку забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи. Однак трудові відносини при цьому не припиняються.


Згідно з ч. 1 ст. 19 Закону України від 15.11.96 №504/96-ВР «Про відпустки» одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).


З огляду на викладене, у період призупинення дії трудового договору законодавством не заборонено працівнику скористатися відпусткою, передбаченою ст. 19 Закону № 504.


Фахівці Мінекономіки зазначають, що законодавством не передбачено спеціальної процедури та вимог щодо оформлення відновлення дії трудового договору для надання відпустки.

Для уникнення індивідуальних трудових спорів рекомендується, щоб роботодавцем на час відпустки працівника приймалось рішення про видання наказу (розпорядження) з відновленням дії трудового договору

Джерело: лист Мінекономіки від 14.06.2024 року №4701-05/43366-09