Нюанси встановлення робочого часу для працівників з інвалідністю

За бажанням працівника з інвалідністю або відповідно до його індивідуальної програми реабілітації може бути встановлений режим неповного робочого дня чи тижня. Конкретні умови, включно з можливістю працювати дві години на день чи на тиждень, визначаються угодою між роботодавцем та працівником

Відповідно до ст. 172 КЗпП, за бажанням працівника з інвалідністю або за вимогами його індивідуальної програми реабілітації, йому може встановлюватися режим роботи на умовах неповного робочого дня або неповного робочого тижня.


Усе залежатиме від домовленості між роботодавцем і працівником з інвалідністю. Так, це можуть бути і дві години на день, і дві години на тиждень.

Однак при цьому має бути дотримано мінімальних державних гарантій щодо оплати праці. Більше того, якщо індивідуальною програмою людини з інвалідністю передбачено зменшену тривалість робочого часу, роботодавець просто зобов’язаний створити такі умови

Роботодавцям потрібно пам’ятати, що:


  1. при прийомі на роботу працівника з інвалідністю не встановлюється випробування. Нагадаємо, що відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», при укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.
  2. інвалідність є поважною причиною для розірвання трудового договору, укладеного на визначений строк;
  3. при скороченні чисельності або штату, переважне право залишатися на роботі


Джерело: Держпраці