Коли потрібно виплачувати компенсацію за невикористану відпустку на дітей

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Працівниця перебуває у відпустці по догляду за другою дитиною до досягнення нею 6 річного віку (наразі другій дитині 5 років) та написала заяву на звільнення з 30.09.2024. Чи потрібно їй писати заяву про виплату компенсації відпустки, згідно ст. 19 Закону України «Про відпустки», як матері , яка виховує двох дітей до 15 років (батько не користувався такою відпусткою) за всі 5 років? Чи ми маємо виплатити компенсацію при звільненні просто за наказом керівника?

Так, компенсацію слід виплатити, але лише починаючи з 2021 року. Про оформлення поговоримо далі.


Ваша працівниця має право на соціальну відпустку на дітей як мати двох або більше дітей у віці до 15 років (ст. 19 Закон України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки», далі – Закону про відпустки).


Тривалість відпустки 10 днів за кожен календарний рік.


Але тут слід враховувати, що вищезгадана ст. 19 Закону про відпустки до 09.05.2021 мала умову, за якою право на відпустку було лише у жінки, що працює. А з вказаної дати такої умови немає.


Соцвідпустка на дітей надається щороку, тобто за календарний рік повної тривалості й не залежить від відпрацьованого часу.


А тому, працівниці, яка весь рік не працювала через відпустку для догляду за дитиною, чи неоплачувану відпустку, простій тощо, все одно належить соціальна відпустка на дітей тривалістю по 10 к. дн. за календарний рік. Вказували на такий підхід й фахівці Держпраці. Але це право виникло лише з 2021 року. Відповідно працівниці точно належить соціальна відпустка за 4 роки – 2021– 2024 роки. А ось за періоди до 2020 року (включно) право на відпустку у працівниці буде тільки якщо був, хоча б 1 відпрацьований день за такий рік.


Працівниці у наведеному випадку немає потреби писати заяву на виплату компенсації. Та з огляду на те що право на соцвідпустку на дітей є не лише у матері, але й у батька дитини, ви маєте право попросити працівницю надати документи на підтвердження того, що батько у себе на роботі не скористався таким правом у відповідних роках, за які наразі потрібно буде виплатити компенсацію.

Законодавством не встановлено надання документу, який підтверджує той факт, що інший з батьків не скористався правом на таку соцвідпустку. Але, якщо ви вважаєте, що такий документ необхідний, то про це варто зазначити у Положенні про відпустки, Правилах внутрішнього трудового розпорядку або іншому локальному акті роботодавця. В такому разі вимога довідки буде цілком законною

Надалі ж на підставі заяви про звільнення та одержаної інформації щодо використання батьком такою соцвідпустки у себе на роботі, ви можете сміливо виплачувати компенсацію за такі дні відпустки. При цьому в наказі про звільнення потрібно зазначити кількість невикористаних днів відпустки, що підлягають компенсації.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Стаття на тему:


Соцвідпустка на дітей: коло претендентів та особливості надання


Брошури та чеклісти:


Енциклопедія кадровика «Соцвідпустка на дітей: правила надання та зразки документів»

Універсальний довідник кадровика «Щорічна відпустка та соцвідпустка на дітей: правила компенсації, відпускний стаж та перехід у 2024 рік»

Навігатор кадровика «ТОП-10 правил із надання соцвідпустки на дітей»


Шаблони та зразки документів:


Наказ про звільнення з виплатою компенсації за додаткову соціальну відпустку на дітей