Форма трудового договору під час воєнного стану визначається за згодою сторін

У період дії воєнного стану сторони за згодою визначають форму трудового договору. Тобто поки діє воєнний стан, трудовий договір може бути укладений усно навіть у тих випадках, коли ст. 24 КЗпП передбачає його укласти обов’язково в письмовій формі 

У Держпраці зазначають, що в мирний час трудовий договір із ФОП обов’язково укладається в письмовій формі. Проте в період дії воєнного існує можливість укладати трудові договори усно, навіть у тих випадках, коли ст. 24 КЗпП вимагає його укласти обов’язково в письмовій формі. Це означає, що під час дії воєнного стану, коли ФОП укладає трудовий договір зі своїм працівником, можна обрати усну форму укладення договору.


Нагадаємо, під час дії воєнного стану залишається в силі норма ст. 2 Закон України від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», яка дозволяє сторонам самостійно визначати форму трудового договору. Тобто вимогу про укладання трудового договору у письмовій формі виконувати не обов’язково.

Під час воєнного стану форма трудового договору визначається за згодою сторін, може бути й усною, але якщо працівник наполягає, договір укладається в письмовій формі. Це означає, що якщо працівник бажає мати письмовий договір, то це питання повинно бути враховано

Держпраця у своєму роз’ясненні, звертає увагу на ст. 24 КЗпП, яка передбачає, що в будь-якому разі роботодавець має видати наказ про прийняття працівника на роботу та повідомити про це територіальний орган ДПС.   


Джерело: Держпраці