Договір про повну матеріальну відповідальність: чи можна укладати з неповнолітніми?

Укладати договір про повну матеріальну відповідальність з неповнолітніми працівниками не можна. Це випливає з вимог КЗпП, який чітко вказує, що такий тип договору можна укладати з працівником, який досяг вісімнадцятирічного віку

Фахівці Держпраці відповіли на питання, яке стосується укладення договору про повну матеріальну відповідальність з неповнолітніми.

Вони вказали, що такий договір з неповнолітніми укласти неможна

Відповідно до ст. 135-1 КЗпП письмовий договір про повну матеріальну відповідальність може бути укладено підприємством, установою, організацією з працівником, який досяг вісімнадцятирічного віку та:


  1. займає посаду або виконує роботу, безпосередньо пов’язану із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або використанням у процесі виробництва переданих йому цінностей. Перелік таких посад і робіт, а також типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність затверджуються в порядку, встановленому КМУ;
  2. виконує роботу за трудовим договором про дистанційну роботу або про надомну роботу і користується обладнанням та засобами роботодавця, наданими йому для виконання роботи.

 

Джерело: Держпраці