10 травня набув чинності Порядок визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані

Мінсоцполітики наказом №172-Н затвердило Порядок, який передбачає, що регіональні центри зайнятості будуть надавати роботодавцям безкоштовну інформацію про кваліфікацію осіб з інвалідністю та організовуватимуть співбесіди та ярмарки вакансій

Мінсоцполітики наказом від 10.04.2024 №172-Н затвердило Порядок визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані, та надсилання до Державного центру зайнятості інформації про таких осіб.


Цим Порядком Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю (далі Фонд) визначає в автоматизованому режимі осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані, використовуючи дані РЗО та ЦБІ, і передає цю інформацію до Державного центру зайнятості для їх працевлаштування.


Автоматизований режим визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані, застосовується для:


  1. удосконалення механізму працевлаштування осіб з інвалідністю;
  2. встановлення переліку осіб з інвалідністю, які не працевлаштовані; проведення аналізу щодо невиявленого попиту серед осіб з інвалідністю на працевлаштування та реалізація їхніх прав у сфері зайнятості населення;
  3. безоплатного надання інформації особам з інвалідністю інформації про вакансії, можливості та умови працевлаштування на території України, професійну орієнтацію, професійне навчання та інші послуги, передбачені законодавством;
  4. безоплатного надання юрособам, фізособам –підприємцям, які використовують працю фізичних осіб (далі – роботодавці), за наявності попиту на робочу силу (вакансії), інформації про професійно-кваліфікаційний склад осіб з інвалідністю, які потребують працевлаштування.


Передачі даних буде здійснюватися засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів «Трембіта».


Державний центр зайнятості розподіляє інформацію про осіб з інвалідністю, що шукають роботу, регіональним центрам зайнятості.

Ці центри надають роботодавцям безоплатну інформацію про кваліфікацію цих осіб та організовують співбесіди та ярмарки вакансій

Після надання інформації роботодавцю, Державний центр зайнятості визначає потреби в адаптації робочого місця для осіб з інвалідністю.


Цей наказ набуває чинності з дня офіційного опублікування, яке відбулося 10 травня в «Офіційному віснику». Отже, з цієї дати діє зазначений Порядок.


Джерело: Мінсоцполітики