Про нові штрафи за неведення ВО, розрахунок СКШП, виправлення в оцифрованій ТК, збільшення строку броні, чорнобильські відпустки. 🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 13.05.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні новини. Радимо кращі статті дня та даємо зразки документів. І трохи професійного гумору


Колеги, Тетяна Шолкова, редакторка Кадрової платформи № 1, підготувала щотижневий випуск новин.


Сьогодні обговоримо ключові зміни в законодавстві за тиждень з 6 по 10 травня. Поїхали!


Готуємо 59500 грн?


Верховна Рада прийняла Закон на базі законопроєкту№10379 про збільшення розмірів штрафів за порушення у військовому обліку. За що, кого і у яких розмірах будуть штрафувати? Відповіді на ці питання за посиланням.


Роботи менше не стане


Працівників можуть мобілізувати, тому не забувайте видати накази про увільнення їх від роботи, зберігаючи за такими працівниками місце роботи та посаду. Щодо робочого часу. Пам’ятаємо, що в період воєнного стану немає передсвяткових та святкових днів, а також не працює перенесення вихідного дня, передбачене ч. 3 ст. 67 КЗпП. Деталі за посиланням.


Збільшення строку бронювання + інші новації


Для підприємств, у яких дія бронювання не закінчилася на день прийняття відповідного рішення (тобто станом на 7 травня 2024 р.), дія броні продовжується автоматично на один місяць. Так визначає постанова КМУ від 07.05.2024 №516. Крім того, внесено зміни до Порядку №76 щодо бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану.


Чорнобильські відпустки: кому надавати та як оформити


Чорнобильська відпустка завжди викликає багато запитань. Чи всім «чорнобильцям» її надавати? Чи можна її перенести на наступний рік або компенсувати? Чи надавати цю відпустку під час дії воєнного стану? Про все розповімо в статті.


Читати статтю


Мобілізаційні зміни з 18 травня & Відпустки у 2024 році


Чи законне підписання документів під час відпустки або в лавах ЗСУ? Чи застосовувати обмеження у щорічних відпустках під час воєнного стану? Як виплачувати грошову компенсацію за щорічну відпустку без звільнення?


Ці запитання розберемо на безкоштовному вебінарі. Також Ви отримаєте експертні поради щодо ведення військового обліку.


Зареєструватися на вебінар


♑ А що кажуть зірки?


Зірки цього тижня не обіцяють чудових новин, але це не привід засмучуватись, адже вже час планувати літню відпустку! І рекомендують усім, хто ще не вибирався на пікнік зі смаколиками, звернути увагу на найближчі вихідні :)


Вчимось оцифровувати правильно


ПФУ наголошує, звернення щодо оцифрування паперової трудової книжки може бути відхилене, якщо трапляються помилки, зокрема, у записах страхового стажу. Алгоритм перевірки за посиланням.


Скільки в нас працівників?


Держстат у листі від 18.05.2023 №19.1.2-26/У-70-23/66 наголошує, що у формі №1-ПВ «Звіт із праці» при визначенні показника середньооблікової кількості штатних працівників не включаються працівники, з якими призупинені трудові договори, мобілізовані працівники, працівники у відпустках без збереження зарплати на період дії воєнного стану. Зверніть увагу, що роз’яснення Держстату стосується заповнення саме Звіту з праці.


Редакція радує подарунком


Сьогодні ми даруємо Вам Універсальний помічник «Військовий облік на підприємстві: ТОП-10 кейсів та прикладів».


🎁 Отримати подарунок


Ви – сценарист


Ми знаємо, наскільки корисними є наші безкоштовні вебінари за найактуальнішими темами.


І як професіонал, ви можете допомогти нам у плануванні наступних ефірів. Усе дуже просто — виберіть тему вебінару, яка цікавить вас найбільше. Своїм голосом ви допомагаєте нам робити ефіри максимально корисними.


Дякуємо заздалегідь 😉


Пройти опитування


Корисно для кадровика


  1. Офіційно опубліковані закони про продовження воєнного стану та загальної мобілізації до 12 серпня.
  2. Можливість вести паперову трудову книжку, попри впровадження електронної.
  3. Подання форми № 3-ПН про вакансії стане правом, а не обов'язком.
  4. Встановлення суміщення суміснику: чи можливо.
  5. Працівника, який проходить ВЛК, увільняйте із збереженням середнього заробітку.
  6. Працівник уточнює дані в ТЦК: увільняйте із збереженням середньої зарплати.


Тут на вас завжди чекають!


Наш Telеgram-канал — це кадрова спільнота, в якій ду-у-уже люблять підписників, дарують подаруночки, тримають руку на пульсі змін і завжди інформують щодо всіх робочих питань.


👉 Якщо ви не з нами, запрошуємо у кadroland live!


Новини підготувала


Ваша дочекалась хоч якихось новин про відпустку Редакція