Отримали розпорядження ТЦК про необхідність вручення повісток працівникам: дії роботодавця

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Сьогодні отримали Розпорядження ТЦК про необхідність вручення повісток кільком працівникам. Чи має право ТЦК вимагати вручати працівникам повістки? Якщо так, то як підтвердити вручення повісток? Чи треба вручати повістки тим, хто знаходиться у відпустці? Яка відповідальність загрожує за невиконання такого обов’язку?

Видайте наказ про оповіщення. Наказ і повістку вручіть під особистий підпис працівнику. Письмово у триденний строк повідомте ТЦК про результат оповіщення. Якщо працівник у відпустці, то документи направляєте працівнику рекомендованим поштовим відправленням, поштовим відправленням з оголошеною цінністю з описом вкладення. За не виконання вказаних вимог штраф становить від 34 000 до 59 500 грн.


З 18 травня 2024 року діє постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» (далі – Постанова № 560).


Відповідно до п. 13 Постанови № 560 керівники підприємств, установ, організацій з отриманням розпорядження про виклик резервістів та військовозобов’язаних до РТЦК видають наказ про проведення оповіщення.


У наказі зазначаються, зокрема, дата, час та місце прибуття працівників, способи доставки до ТЦК, відповідальні особи за здійснення оповіщення, порядок здійснення контролю за оповіщенням та прибуттям військовозобов’язаних.


Цей наказ, а також повістку слід вручити під особистий підпис працівнику та повідомити письмово у триденний строк ТЦК про результати оповіщення.


Якщо працівники відмовляються отримати повістку або прийняли рішення звільнитися, то слід невідкладно проінформувати ТЦК про таких працівників.


Щодо дій роботодавця при отриманні розпорядження та повістки у відношенні до працівників, які працюють дистанційно чи знаходяться у відпустці/на лікарняному, то це питання врегульовано новою редакцією п. 47 Порядку №1487.


В такому випадку роботодавець зобов’язаний направити наказ про оповіщення працівника рекомендованим поштовим відправленням, поштовим відправленням з оголошеною цінністю з описом вкладення. Копію відповідного наказу та підтвердну інформацію або документи про здійснення оповіщення у триденний строк слід направити до відповідного ТЦК.


У разі невиконання вказаних вимог на винну особу може бути накладено штраф відповідно до ст. 210-1 КУпАП. Розмір штрафу на сьогодні складає від 34 000 грн до 59 500 грн.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland