150 днів для оновлення військово-облікових даних: законопроєкт вже у ВРУ

Автори проєкту вказують, що це забезпечить оновлення даних усіма громадянами віком від 18 до 60 років і дасть змогу уникнути штрафу у розмірі 17 тис. грн

На сайті Верховної Ради зареєстрували законопроєкт від 29.05.2024 №11305 «Про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» щодо продовження строку оновлення військово-облікових даних».



Мета проєкту:


  1. забезпечити можливість усім громадянам України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку, оновити свої військово-облікові дані

та

  1. уникнути несправедливої адмінвідповідальності у вигляді величезних штрафів через неспроможність ТЦК та СП прийняти усіх охочих військовозобов’язаних у 60 денний строк.


Тож пропонують внести зміни до пункту 1 частини 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №3633, продовживши строки оновлення військово-облікових даних та постановки на військовий облік до 150 днів з моменту набуття чинності Законом.


Автори законопроєкту пояснюють, що оновити дані через електронний кабінет (мобільний застосунок Резерв+) або в ЦНАП можуть далеко не всі військовозобов’язані через помилки в реєстрі «Оберіг», необхідність подати додаткові документи та інше. В такому разі військовозобов’язані мають прибути особисто до ТЦК та СП.


А кількість громадян, які мають особисто прибути до ТЦК та СП значно перевищує можливості ТЦК та СП їх прийняти. Вже зараз біля ТЦК та СП щоденно спостерігається величезне скупчення людей. Громадяни масово скаржаться на неможливість потрапити до ТЦК на особистий прийом.


Стає очевидним, що ТЦК та СП не зможуть прийняти усіх військовозобов’язаних, яким необхідно виконати вищевикладені вимоги Закону №3633 у відведений 60 денний строк до 16 липня 2024 року. А тим, хто не встигне виконати вимоги Закону №3633 загрожує адміністративна відповідальність у вигляді величезних штрафів у 17 тис. грн і більше.


Тому законопроєктом пропонують продовжити 60 денний строк відведений на оновлення військово-облікових даних ще на 90 днів.


Джерело: ВРУ