Як оформити звільнення працівника одразу після демобілізації

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Працівника увільняли від роботи на період мобілізації. Сьогодні він демобілізувався та хоче одразу звільнитися з роботи. Чи потрібно видавати наказ про вихід на роботу у зв'язку з демобілізацією і лише потім звільняти працівника?

Якщо працівник вийшов на роботу на наступний день після демобілізації, вам, звісно, спочатку варто оформити наказ щодо допуску його до роботи. Далі, якщо встигаєте оформити формальності щодо звільнення і провести остаточний розрахунок день в день — звільняйте працівника.


Перш за все майте на увазі: після звільнення з військової служби працівник має стати до роботи. Тому допуск до роботи оформляють Наказом про вихід на роботу у зв’язку із закінченням строку проходження військової служби.


Надалі після одержання від працівника заяви на звільнення варто врахувати можливості щодо оформлення звільнення одним днем та проведення остаточного розрахунку в цей день. Законодавство про працю не містить заборони звільнити за власним бажанням чи за угодою сторін працівника, що демобілізувався.


Якщо роботодавець встигає із цим, то він може в цей же день звільнити працівника.


А ось коли ні, то доцільно домовитися із працівником про іншу дату звільнення. Якщо працівник не бажає працювати ті кілька днів, які необхідні для оформлення звільнення, на їх час можна відправити його у щорічну відпустку (коли є дні такої відпустки), або у відпустку без збереження зарплати за нормами ст. 26 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки».


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Стаття на тему:


Алгоритм дій роботодавця у день звільнення


Шаблони та зразки документів


Наказ про вихід на роботу у зв’язку із закінченням строку проходження військової служби.