Блокування рахунків ухилянтів та інших порушників: правда чи фейк

За порушення мобілізаційних правил військовозобов’язаній особі виписують штраф. Якщо громадянин його не сплатив, то потрапляє в реєстр боржників. Далі співробітники ТЦК уповноважені блокувати рахунки або накладати арешт на майно


Строки сплати «військових» штрафів


Відповідно до ст. 307 КУпАП штраф має бути сплачений не пізніш, як через 15 днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови – не пізніш як через 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.


Наслідки несплати штрафу


У разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений ч. 1 ст. 307 КУпАП (15 днів), постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна.


У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягуються:


  1. подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті КУпАП та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;
  2. витрати на облік зазначених правопорушень.


Відповідно до ст. 56 Закону України від 21.06.2024 №1404-VIII«Про виконавче провадження» арешт майна (коштів) боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення. 


Арешт накладається у розмірі суми стягнення з урахуванням виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів та основної винагороди приватного виконавця на все майно боржника або на окремі речі.


Слід зазначити, що у разі виникнення потреби, виконавець уповноважений обмежити для боржника право користування майном, здійснити опечатування або вилучення його у боржника та передати на зберігання іншим особам, про що він виносить постанову або зазначає обмеження в постанові про арешт. Вид, обсяг і строк обмеження встановлюються виконавцем у кожному конкретному випадку з урахуванням властивостей майна, його значення для власника чи володільця, необхідності використання та інших обставин.


Джерело: kadroland