Відсторонення від роботи можливе лише у певних випадках

У ст. 46 КЗпП вказано перелік підстав для відсторонення від роботи

До Держпраці зі скаргою звернулася працівниця Альона (ім’я змінено). Жінка у зверненні повідомила, що перебуває у трудових відносинах з підприємством тривалий час, зауважень до роботи немає. У закладі в якому вона працює навчають дітей музиці, заклад підпорядковується Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради.


Керівник закладу відсторонив працівницю від роботи через скарги батьків, начебто вона розповідала дітям під час занять радянські наративи.


Інспектор праці Вікторія Капінус, з метою запобігання порушенню законодавства про працю та дотримання принципів конфіденційності, провела інформаційний захід у роботодавця. Надала роз’яснення трудового законодавства, серед яких повідомила про вичерпні підстави відсторонення працівника від роботи.


Нагадаємо, відсторонення працівників від роботи роботодавцем допускається у разі (ст. 46 КЗпП):


  1. появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння;
  2. відмови або ухилення від обов'язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;
  3. в інших випадках, передбачених законодавством.


Відсторонення від роботи керівників підприємств, установ та організацій військовим командуванням допускається у випадках, визначених Законом України «Про правовий режим воєнного стану».


Як стало відомо пізніше роботодавець взяв до уваги розмову з інспектором праці. З’ясувавши окремі положення трудового законодавства в частині відсторонення від роботи з ініціативи роботодавця, він скасував наказ про відсторонення Альони, і трудові права поновилися.


Джерело: Держпраці