Адвокатка, адвокатиня чи адвокатеса: Рада адвокатів України визначилась з фемінітивом

Для утворення родової пари до іменника чоловічого роду «адвокат» в усіх стилях мовлення сучасної української мови потрібно вживати іменник жіночого роду «адвокатка»

Рада адвокатів України розглянула питання про застосування фемінітивів до назви професії адвокат від іменника чоловічого роду (чоловічого назовника, маскулінітива) «адвокат», зокрема, щодо відповідності словотвірним моделям української мови іменників «адвокатка», «адвокатеса», «адвокатиня».


З урахуванням пропозицій членів Ради адвокатів України, керуючись статтями 55, 57 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», Положенням про Раду адвокатів України, Регламентом Ради адвокатів України, Рада адвокатів України вирішила, зокрема:


  1. Встановити, що для утворення родової пари до іменника чоловічого роду «АДВОКАТ» в усіх стилях мовлення сучасної української мови потрібно вживати іменник жіночого роду «АДВОКАТКА».
  2. Вважати використання інших варіантів утворення родової пари до іменника чоловічого роду «АДВОКАТ»,  зокрема «адвокатеса», «адвокатиня» в усіх стилях мовлення сучасної української мови неприйнятним.
  3. Звернутися до Національної комісії зі стандартів державної мови для встановлення правописної норми вживання іменника жіночого роду «АДВОКАТКА» при утворенні родової пари до іменника чоловічого роду «АДВОКАТ».


Джерело: рішення Ради адвокатів України від 08.06.2024 №30