Уточнення даних, вручення повісток, ризики затримання, проходження ВЛК та відповідальність: пам’ятка

Останні місяці ми постійно чуємо: «Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні…», «Громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані …». Складається враження, що у нас залишилися лише обов’язки, а права та охоронювані законом інтереси зникли назавжди. Але, Конституція та закони України надають кожному громадянину, в тому числі військовозобов’язаному, певні права, які ми розглянемо в цій статті.


Яка мета написання цієї статті?


Хочемо надати вам певні юридичні знання, які можуть стати дієвим інструментом у боротьбі з незаконними діями офіційних осіб, в т. ч. суб’єктів владних повноважень.


Простіше кажучи, спробуємо надати поради, як вести себе при зустрічі з представниками ТЦК та СП, поліції, інших осіб і груп, які намагатимуться перевірити документи, вручити повістку, затримати і доставити в ТЦК, практично під «конвоєм» змусити проходити ВЛК тощо.

Наша редакція стоїть на сторожі закону і жодним чином не закликає порушувати його вимоги, разом з тим вважає за необхідне протидіяти незаконним способам проведення мобілізації, тому знання законів, розуміння своїх прав та обов’язків – це те, що потрібно кожному громадянину України!

ТОП 12 порад щодо захисту своїх прав призовникам, військовозобов’язаним та резервістам


ПОРАДА ПЕРША. Вам слід усвідомити, що обмеження прав під час воєнного стану може мати місце.


І це підтверджується положеннями ст. 64 Конституції України:

В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.

ПОРАДА ДРУГА. Слід розуміти, що ТЦК та поліція повинні діяти лише в межах своїх повноважень.


Стаття 19 Конституції України:

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

ПОРАДА ТРЕТЯ. Носіть при собі військово-облікові документи, адже в будь-якому місці вас можуть зупинити представники ТЦК чи поліції з метою їх перевірки.


Якщо вам від 18 до 60 років, ви зобов’язанні завжди носити з собою військово-облікові документи. При цьому, при намаганні перевірити у вас такі документи, ви маєте право вимагати представитися, вказати посаду і показати службове посвідчення особи, що здійснює перевірку документів.

Увага! Представники ТЦК та поліції можуть робити відеозйомку перевірки документів

Частина 6 ст. 22 Закону України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі — Закон № 3543):

У період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.
Під час перевірки документів уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейський здійснює фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації, а також може використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

Варто мати на увазі, що що вимоги, зазначені у ч. 6 ст. 22 Закону № 3543, щодо здійснення уповноваженими представниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки фото- і відеофіксації процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації, застосовуються з 17.07.2024 р. (пп. 11 п. 2 р. ІІ Закона України від 11.04.2024 № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»).


Належний військово-обліковий документ (ВОД) – це:


  1. Посвідчення про приписку до призовної дільниці (для осіб до 25 років).
  2. Військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.
  3. Електронний ВОД в застосунку Резерв + (Він дійсний лише за наявності QR-коду, який доступний для сканування).
  4. «Новий» паперовий ВОД, який видають з 18 травня (див. зображення нижче).

Чому ми говоримо, що посвідчення про приписку до призовної дільниці, військовий квиток і тимчасове посвідчення військовозобов’язаного є дійсним, якщо відповідно до Постанови № 559 та Постанови № 1487 таких військово-облікових документів вже немає?

Процитуємо пару положень законодавства.


Пункт 2 Постанови № 559

Установити, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військовооблікового документа нового зразка.


Пункт 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 633:

військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.


А тепер трішки пояснень.


З 18.05.2024 р. діє постанова № 559, якою затверджена нова форма військово-облікового документа та Порядок її видачі. Причому з 18.06.2024 р. працюють зміни, внесені постановою від 18.06.2024 № 721 до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 16.05.2024 № 559 (далі — Порядок № 559).


Відтепер, військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):


  1. у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою № 559;
  2. в електронній формі. Військово-обліковий документ в електронній формі можна згенерувати одним зі способів:
  3. засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста;
  4. та/або Державного вебпорталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони;
  5. та/або засобами Порталу Дія.


Це можна зробити з 18.06.2024 р. через електронний кабінет (роздрукувати самостійно за допомогою застосунку Резерв+).


У е-ВОД відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (далі — QR-код військово-облікового документа) (п. 7 Порядку № 559).


QR-код військово-облікового документа містить відомості про е-ВОД, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.


Зауважте, що військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього (новий п. 8-1 Порядку № 559). Саме QR-код надає електронному документу такої ж юридичної сили, як і паперовому.


Так, з 18.06.2024 р. у застосунку Резерв+ зʼявився QR-код, відсканувавши який уповноважені органи можуть перевірити чинність військово-облікового документа. Також в застосунку можна згенерувати PDF-версію е-ВОД у кілька кліків. Згенерований військово-обліковий документ з QR-кодом може бути роздрукований.


Якщо у вас немає паперових документів, а лише електронний ВОД, доцільно роздрукувати його і носити з собою роздруківку електронного ВОД. Потурбуйтеся, щоб якість роздруківки давала можливість сканування QR-коду.


Якщо у вас є лише роздруківка, немає доступу до електронного ВОД і представників ТЦК чи поліції не влаштовує така роздруківка, то звертаємо їх увагу на п. 9 Порядку № 559:

Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

Доцільно мати з собою вказану Постанову чи мати змогу швидко відкрити її електронну версію — за посиланням.


При перевірці документів у вас можуть запити про уточнення даних і перевірити факт уточненняданих через програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. 


ПОРАДА ЧЕТВЕРТА. Слід уточнити свої дані, якщо ви не зробили цього до 17.07.2024.


Уточнення можливе лише через ТЦК чи через електронний кабінет, реалізований в застосунку Резерв+. Це не можна вже зробити через ЦНАП.


17 липня сплив строк, протягом якого громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані були уточнити свої персональні дані.


Пункт 2 р. ІІ Закону № 3633-IX:

громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

Уточнити дані повинні були громадяни України з числа:


  1. призовників;
  2. військовозобов’язаних і резервістів, в т.ч. жінок, які стоять на військовому обліку.


Особи з інвалідністю, заброньовані особи, інші особи, що мають право на відстрочку, також повинні були уточнити свої дані.


Вказані категорії осіб, що перебувають за кордоном, повинні були уточнити свої дані шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).


Мобілізованим особам та іншим військовослужбовцям не потрібно було уточнювати свої дані.


Особам, що виключені з військово обліку за станом здоров’я або по досягненню 60 років, не потрібно було уточнювати свої дані. Проте, слід переконатися, що в реєстрі «Оберіг» є відмітка про виключення з обліку.


Всі, хто не оновив дані до 17 липня, можуть бути оштрафовані на суму до 25 500 грн протягом законодавчо встановленого терміну, а саме протягом трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з дня його вчинення (ст. 38, ч. 3 ст. 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення, далі — КУпАП).


Про наявність штрафу можна буде дізнатися через Портал Дія.

Що робити, якщо вчасно не уточнені дані і є бажання здійснити таке уточнення?

Оновити військово-облікові дані можна і після 16 липня. Зараз це можна зробити двома способами:


  1. відвідавши ТЦК та СП за місцем військового обліку,
  2. пройшовши ідентифікацією і уточнивши дані через застосунок Резерв+.


Проте тепер це не звільняє від штрафу, оскільки 60-денний термін для оновлення військово-облікових даних закінчився.


ПОРАДА П'ЯТА. Треба розуміти, за що саме, коли та хто вас може затримати, які документи повинні скласти та куди можуть доставити


Якщо представники ТЦК чи поліції пропонують проїхати в ТЦК, ви з’ясовуєте причину і можете відмовитись добровільно їхати.


Але слід розуміти, що осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, можуть затримати і доставити до ТЦК.


Наприклад, ви не уточнили дані, не з’явилися за повісткою в ТЦК – це адміністративне правопорушення і вас має право затримати поліція для доставити до ТЦК. Разом з тим, таке затримання і доставлення повинно відбуватися із дотриманням норм законів.


Частина 1 ст. 27 Закону № 3543

У разі невиконання під час мобілізації громадянином обов’язків, передбачених частинами першою, третьою статті 22 цього Закону, та вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки звертається до органів та підрозділів, що входять до системи поліції, щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.
У разі отримання письмової відповіді про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до територіального центру комплектування та соціальної підтримки його керівник протягом п’яти днів з дня отримання такої відповіді надсилає такому громадянину в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу його місцезнаходження, місця проживання чи перебування вимогу про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, резервістом (далі - вимога).

Адміністративне затримання не означає, що вас насильно саджають в авто і везуть в невідомому напрямку.


Про адміністративне затримання обов’язково складається протокол.


Стаття 261 КУпАП:

Про адміністративне затримання складається протокол, в якому зазначаються: дата і місце його складення; посада, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу затриманого; час і мотиви затримання. Протокол підписується посадовою особою, яка його склала, і затриманим. У разі відмовлення затриманого від підписання протоколу в ньому робиться запис про це.
Про місце перебування особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення, негайно повідомляються її родичі, а на її прохання також власник відповідного підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган.

На етапі, коли поліція планує складати адміністративний протокол, доцільно заявити, що ви маєте право на допомогу адвоката. До цього моменту бажано мати контакти адвоката, який готовий виїхати і надати правову допомогу.


Якщо у вас немає змоги оплатити адвоката, ви маєте право вимагати безоплатну правову допомогу.


Стаття 261 КУпАП:

Органи (посадові особи), правомочні здійснювати адміністративне затримання, про кожний випадок адміністративного затримання осіб інформують у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, крім випадків, якщо особа захищає себе особисто чи запросила захисника.

Адміністративне затримання може тривати не більше 3 годин, а якщо особу затримали при незаконному перетині кордону — до 3 діб.


Стаття 263 КУпАП:

Адміністративне затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може тривати не більш як три години.
Осіб, які незаконно перетнули або зробили спробу незаконно перетнути державний кордон України, порушили порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України або до району проведення антитерористичної операції чи виїзду з них, порушили прикордонний режим, режим у пунктах пропуску через державний кордон України або режимні правила у контрольних пунктах в’їзду-виїзду, правила використання об’єктів тваринного світу в межах прикордонної смуги та контрольованого прикордонного району, у територіальному морі, внутрішніх водах та виключній (морській) економічній зоні України, вчинили злісну непокору законному розпорядженню або вимозі військовослужбовця чи працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, а також іноземців та осіб без громадянства, які порушили законодавство про правовий статус іноземців та осіб без громадянства або не виконали рішення про заборону в’їзду в Україну, може бути затримано на строк до трьох годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення — до трьох діб.

ПОРАДА ШОСТА. Якщо вас намагаються затримати чи оштрафувати за неуточнення даних, ви можете захищати свої права, посилаючись на думку офіційних осіб ТЦК


Офіційні особи ТЦК та СП вважають, що особи, які уточнювали (оновлювали) дані протягом останніх 3-4 років не зобов’язані були робити це в період з 18 травня до 17 липня (60 днів з моменту набрання чинності Законом № 3633).


З огляду на формулювання норм пп. 1 п. 2 р. ІІ Закона № 3633 з 18 травня до 17 липня усі, хто стоїть на військовому обліку повинні уточнити свої дані. Проте, є інша думка офіційних осіб деяких регіональних ТЦК.


Якщо представники ТЦК чи поліції мають претензії щодо неуточнення даних після набрання чинності Законом № 3633, а при цьому ви були в ТЦК після лютого 2022 року, то стверджуйте, що не уточнювали дані, оскільки були впевнені, що ваші дані є в Реєстрі «Оберіг», адже офіційні особи ТЦК озвучили, що в такому випадку уточнювати дані не потрібно.


ПОРАДА СЬОМА. Пам’ятайте, що навіть за умови неуточнення даних і не відвідування ТЦК протягом останніх років є шанс не отримати штраф та не бути затриманим і доставленим в ТЦК.


Неуточнення даних є порушенням, проте, якщо ваші персональні дані є в офіційних реєстрах, то до вас не повинні застосовувати заходи адміністративної відповідальності.


Якщо вас намагаються затримати у зв’язку із неуточненням даних, переконуйте представників ТЦК та/чи поліції, що були впевнені, що в реєстрі ваші дані є. І що адміністративне затримання зараз здійснити не можна, це буде неправомірним, адже поки немає адміністративного правопорушення, не може бути адміністративного затримання.


В ст. 210 КУпАП є примітка, в якій зазначено, що:

Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

Тобто, ви були впевнені, що в Реєстрі «Оберіг» є всі ваші дані, тому вас не можна притягнути до адміністративної відповідальності і, як наслідок, не можна затримати. 


Намагайтеся з повагою ставитися до представників ТЦК та/чи поліції, але дайте зрозуміти, що обізнані у своїх правах і знаєте вимоги закону. Це збільшить ваші шанси не бути затриманими, а переконливі і аргументовані висловлювання змусять представників поліції зайвий раз подумати, чи дійсно є підстави для затримання та чи потрібно це робити.


В разі намагання накласти штраф, ці ж переконливі аргументи також можуть стати у пригоді.

Увага! Для накладення штрафу вас повинні викликати до ТЦК на розгляд справи.

Якщо це «забудуть» зробити (а так періодично буває), у вас є всі шанси оскаржити постанову про накладення штрафу. Якщо ж викличуть, ви зможете навести свої аргументовані пояснення та скористатися допомогою адвоката.


ПОРАДА ВОСЬМА. Не «ведіться» на погрози застосування кримінальної відповідальності за неявку по повістці.


За неуточнення даних, за неявку по повістці, якщо ви не проходили ВЛК і не були визнані придатними для служби, вас не можуть притягнути до кримінальної відповідальності.


Якщо вас доставили до ТЦК, продовжуйте наполягати на присутності адвоката, нічого не підписуйте, не зрозумівши змісту документу.


Не піддавайтеся на погрози щодо кримінальної відповідальності. Вона можлива лише за умови, що ви пройшли військово-лікарську комісію (ВЛК), вам вручили «бойову» повістку і ви без поважних причин не з’явилися на збірний пункт або до ТЦК. Якщо ВЛК ще не було, вас не визнавали придатними для служби, то кримінальна відповідальність виключена.


В ТЦК вам можуть вручити повістку на ВЛК, але проходження ВЛК відразу і без відповідних документів і досліджень буде не правомірним (див. наступні поради).


ПОРАДА ДЕВ’ЯТА. Не дозволяйте закінчити ВЛК і оформити висновок за 1-2 години після вручення повістки на ВЛК.


Існує порядок проходження ВЛК і пришвидшена процедура «2 години на ВЛК» буде неправомірною.


Якщо ви потрапили на ВЛК, то слід розуміти, що вам повинні призначити наступні дослідження:


  1. Загальний аналіз крові;
  2. Загальний аналіз сечі;
  3. Аналізи на ВІЛ, гепатит В, гепатит С, RW.


Особам, старшим 40 років, додатково повинні виміряти тиск і зробити дослідження крові на цукор.


Якщо є показники чи скарги, то повинні зробити інші дослідження чи направити на обстеження до профільних спеціалістів, який немає у складі ВЛК.


Пункт 3.4 глави 3 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом МОУ від 14.08.2008 № 402 (далі — Положення про ВЛК):

Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), поверхневий антиген до вірусу гепатиту «В» (HbsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном або загальні антитіла до блідої трепонеми (RW); визначається група крові та резусналежність, проводяться рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, ЕКГ. Особам старшим 40 років обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор. Інші дослідження проводяться за показаннями.

Крім того,

під час дії правового режиму воєнного стану кожний військовозобов’язаний прибуває на медичний огляд ВЛК з результатами рентгенологічного обстеження органів грудної клітки.

Ви маєте право наполягати на направленні вас до профільного спеціаліста, якого немає в складі комісії.


ПОРАДА ДЕСЯТА. Наполягайте, що після вручення повістки для проходження ВЛК вас повинні «відпустити» додому


Без надання військовозобов’язаним медичної карти ВЛК не може проводитися.


Пункт 3.5 глави 3 розділу II Положення про ВЛК:

Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

Отже, вам повинні забезпечити можливість надати вказану медичну карту.


ПОРАДА ОДИНАДЦЯТА. Якщо вам намагаються вручити повістку, вимагайте службове посвідчення. І не просто службове посвідчення працівника ТЦК, а саме службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки


Вручення повістки можливо лише особами, що мають відповідне службове посвідчення.


Пункт 31 Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 16.05.2024 р. № 560 (далі — Порядок № 560):

Призначення представників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ, структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад та підприємств (установ, організацій), уповноважених вручати повістки, здійснюється наказом відповідного керівника, який є підставою для видачі службового посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки (додаток 1-1).

29 червня 2024 року набрала чинності постанова КМУ від 18.06.2024 № 748, якою затверджено форму Службового посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки та внесені зміни до Порядку № 560.Тож, якщо вам намагаються вручити повістку будь-які особи, ви повинні вимагати показати службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки.



Відповідно до п. 32 Порядку № 560 службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, видається головою (начальником) обласної, Київської та Севастопольської міської, районної, міської держадміністрації (військової адміністрації), яке засвідчується його особистим підписом та скріплюється гербовою печаткою.


Таке посвідчення дійсне на території адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюється юрисдикція відповідної місцевої держадміністрації (військової адміністрації), головою (начальником) якої видано посвідчення, у разі пред’явлення паспорта громадянина України (посвідчення офіцера, військового квитка.


Доцільно здійснювати фото та відеофіксацію процесу виписування і вручення повістки. При цьому, попередьте осіб, що намагаються вручити повістку, про те, що Ви здійснюєте таку фіксацію не порушуючи чинне законодавство. Під час здійснення фіксації намагайтесь вести зйомку нижче грудей уповноважених осіб, однак, при перевірці їх посвідчення вголос проговорюйте усі його реквізити, а також ПІБ, таким же чином потрібно фіксувати процес вручення повістки акцентуючи увагу на деталях.


ПОРАДА ДВАНАДЦЯТА. Якщо не можете з’явитися за повісткою, потурбуйтеся про докази поважної причини


Пункти 23, 24 Порядку № 560:

Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:
перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк; смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).
У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

Відповіді на поширені запитання:


  1. Чи можуть представники поліції вручати повістки? Ні, без ТЦК чи представників адміністрації не можуть, але можуть перевіряти військово-облікові документи.
  2. Чи можуть представники поліції, ТЦК прийти в квартиру (будинок) для вручення повістки? Прийти можуть, але відкривати двері ви не зобов’язані.
  3. Чи може консьєрж, двірник, інші комунальники вручати повістки? Ні, не може.
  4. Чи може голова ОСББ вручити повістку? Ні, сам не може, але він може бути в складі групи оповіщення разом з представниками поліції і ТЦК. Можуть вручати повістки на вулиці, у будинку, в квартирі (якщо ви впустили, але ви не зобов’язанні відкривати двері).
  5. Чи можуть вручити повістку в офісі/на території підприємства? Можуть, але ви не зобов’язанні допускати представників ТЦК до офісу/приміщення, якщо у них немає підстав для проведення перевірки (про планову перевірку попередять за 10 днів).
  6. Чи можуть повістку надіслати поштою? Так, після 17 липня (якщо не буде продовжено строк на уточнення даних). При цьому день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного визначається не раніше чотирнадцятого дня від дня надсилання повістки засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.
  7. Що буде, якщо «ховатися» від поштаря і не отримувати повістку? Вона буде вважатися врученою. Законодавством передбачений порядок вручення поштових відправлень і за відсутності можливості вручити повістку, до ТЦК повернеться повістка з поміткою про відсутність отримувача за адресою. Цього достатньо, щоб вважати повістку врученою.
  8. Що буде за неявку по повістці на уточнення даних, на ВЛК? Може накладатися штраф від 17 000 до 25 500 грн.
  9. Які способи вручення повісток є? Особисте вручення особами, які мають службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки (див. вище зразок) або направлення поштовим повідомлення, а саме рекомендованим листом з описом вкладення і повідомленням про вручення (після 17 липня).
  10. Чи можуть надіслати повістку через Резерв +? Наразі така можливість не передбачена.
  11. Чи можна отримати електронний ВОД, якщо особа не стоїть на військовому обліку військовозобов’язаних? Ні, електронний ВОД можуть отримати лише особи, які стоять на військовому обліку і уточнили свої дані.
  12. Якщо у особи є лише приписне посвідчення, а їй вже більше 25 років, чи може вона отримати електронний ВОД без відвідування ТЦК? Ні, належний ВОД вона не отримає поки не стане на військовий облік військовозобов’язаних. Це можна зробити лише через ТЦК.
  13. Якщо особа отримає постанову ТЦК про накладення штрафу, чи можна її оскаржити? Так, постанову ТЦК про накладення штрафу можна оскаржити до суду протягом 10 днів.
Якщо представники ТЦК застосовують до вас незаконні дії, телефонуйте до Національної поліції (102) або на гарячу лінію Міноборони та ЗСУ (0 800 50 04 42). Номери телефоні ТЦК та СП - https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati.html

Джерело: kadroland