Коли під час звільнення працівниці можна не виплачувати компенсацію за невикористану відпустку на дітей

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Працівниця працює з середини 2022 року, має 2 дітей. Написала заяву про звільнення у липні 2024. Вона одружена. Жодних довідок чи підтверджень щодо використання батьком відпустки на дітей працівниця не надала. Чи маємо ми виплатити компенсацію за невикористану відпустку на дітей цій працівниці? Якщо не виплачувати, то якими документами підтвердити ненадання працівницею документів про те, що батько використав цю можливість?

Фахівці Мінекономіки підкреслюють, що при звільненні грошову компенсацію за невикористану відпустку на дітей виплачують у разі підтвердження, що один з батьків не скористався правом на таку відпустку, за кожен рік окремо (лист від 16.07.2021 № 4712-06/37178-07).


Тому, коли жінка не надала підтвердних документів, що батько не використовував дану відпустку або немає на неї права, у вас немає підстав для нарахування та виплати компенсації при звільненні працівниці. Все тому, що відпустку на дітей надають одному з батьків.


Щоб убезпечити себе, наприклад, від судового позову, можете вручити працівниці під підпис письмове повідомлення, скажімо такого змісту:

Згідно зі ст. 24 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» при звільненні виплачують компенсацію за відпустку на дітей, право на яку передбачено ст. 19 Закону України «Про відпустку». Своєю чергою стаття 19 Закону України «Про відпустки» передбачає що такі відпустки працівникам, які мають двох і більше дітей, надають одному з батьків. Якщо ви бажаєте отримати при звільненні компенсацію за відпустку на дітей, до дня звільнення надайте до кадрової служби документ, який підтверджує, що батько дитини не скористався правом на відпустку або не має на неї права.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Шаблони та зразки документів:


Довідка про виплату компенсації при звільненні за соціальну відпустку на дітей

Наказ про звільнення з виплатою компенсації за додаткову соціальну відпустку на дітей


Брошури та чеклісти:


Помічник кадровика «Грошова компенсація за відпустки – 2024: ТОП-7 нових зразків заяв та наказів»