Про повістки на вулицях. Види наказів. Держпраці без деяких функцій. Долю декретних при звільненні. Перехід на дистанційку.🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 06.09.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні новини. Радимо кращі статті дня та даємо зразки документів. І трохи професійного гумору


Держпраці позбавляють невластивих функцій 


22 травня Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9219, який передбачає перерозподіл функцій Держпраці. Зокрема, законодавці пропонують передати контроль за змістом реклами про вакансії від Держпраці до Держпродспоживслужби. Наразі ж комітет ВРУ рекомендує прийняти цей законопроєкт у другому читанні та в цілому. Яких ще функцій планують позбавити Держпраці –дізнавайтеся за посиланням.


Звільнення під час декрету: доля допомоги 


ПФУ у своєму листі зазначив, що при звільненні з роботи за власним бажанням під час відпустки по вагітності та пологах вже виплачена сума допомоги не підлягає поверненню. Докладно про це говоримо тут.


Види та класифікація наказів підприємства 


Наказ – основний документ, що забезпечує розпорядчу діяльність підприємства. Залежно від змісту управлінської дії накази поділяють на такі три основні види: з основної діяльності підприємства, з адміністративно-господарських питань, з кадрових питань. Про них і говоримо у нашій статті.


Читати статтю


Броня для 100% працівників провайдерів набула чинності 


30.08.2024 року набула чинності постанова КМУ від 16.08.2024 р. № 988, що дає змогу великим інтернет-провайдерам та мобільним операторам забронювати всіх своїх працівників. Постанова встановлює певні вимоги, про які розповідаємо тут.


Дистанційне звільнення, сумісництво & Критичність для бронювання


Готові дізнатися щось нове? Тоді о 10-00 чекаємо на Вас на безкоштовному вебінарі. Говоритимемо про наступне: 


  1. Чи можна не приймати е-ВОД без паперового? 
  2. Чи законні вимоги представників ТЦК про направлення до них працівників? 
  3. У чому полягає ризик для роботодавця, якщо звільнити працівника за заявою, надісланою через Viber? 
  4. Як набути три критерії критичності для бронювання працівників? 
  5. Як надати щорічну відпустку працівнику, якщо він працює не лише за основним місцем роботи, а й за сумісництвом?


Зареєструватися


Повістка на вулиці: як відстояти свої права


І вручення, і виписування повісток на вулиці можливе. Але процедура вручення/виписування чітко регламентована, та виконати цей регламент доволі проблематично. Як наслідок, виписування повістки посеред вулиці є, як правило, незаконним. І зараз з’явилося ще більше аргументів на користь цієї позиції. Детальніше про це – далі в публікації.


Стаття і відео тут


Бухгалтер за ЦПД – підприємству штраф


Оформлення бухгалтера за ЦПД замість трудового договору призвело до значного штрафу для підприємства. Суд встановив, що робота працівниці відповідала професії бухгалтера і була орієнтована на процес, а не на кінцевий результат, а також мала тривалий характер. Ознайомимо Вас із подробицями судового рішення тут.


Експерт завжди поруч


Експерт улюбленого кадровиками сервісу відповів на таке запитання: «Під час проведення аудиту Особових карток П-2 та трудових книжок виявили невідповідність діючому Класифікатору професій у декількох працівників. Який алгоритм дій для виправлення невідповідності?»


Відповідь тут


Корисно для кадровика


  1. Як перевести працівника на дистанційну роботу на час ВС
  2. Тривалість випробування під час ВС
  3. Звільнення за власним бажанням тільки за письмовою заявою
  4. Лікарняний для догляду за хворим членом сім’ї
  5. Пенсіонер має сам повідомляти ПФУ про працевлаштування


Тут на вас завжди чекають!


Наш Telеgram-канал – це кадрова спільнота, в якій ду-у-уже люблять підписників, дарують подаруночки, тримають руку на пульсі змін і завжди інформують щодо всіх робочих питань.


👉 Якщо ви не з нами, запрошуємо у кadroland live!


Новини підготувала


Ваша багаторука як Шива Редакція