Аналіз судового рішення щодо наслідків оформлення бухгалтера за ЦПД

Суд констатував, що робота, яку виконувала працівниця, відповідала професії бухгалтер. Оскільки укладений з нею ЦПД не був спрямований на кінцевий результат, що є характерним для таких відносин, а зосереджувався на самому процесі праці та мав тривалий характер, не завершуючись конкретним фактом надання послуги, він відображав ознаки трудових відносин

За наслідками проведеного інспекційного відвідування, інспектором праці було складено акт інспекційного відвідування ТОВ, яке використовувало найману працю з порушенням діючого законодавства, а саме на основі укладеного цивільно-правового договору за фактичної наявності трудових відносин.


Також інспектором праці було винесено припис про усунення виявлених порушень законодавства про працю, який направлено ТОВ рекомендованим відправленням

На підставі акту інспекційного відвідування за порушення частин першої, третьої статті 24 КЗпП України на роботодавця було накладено штраф у розмірі 60000,00 грн

Вважаючи постанову Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці протиправною ТОВ звернулось до суду з позовом.


Водночас Верховний Суд констатував, що робота, яку виконувала працівниця, відповідає професії «бухгалтер». Угоди, укладені позивачем з працівницею не були спрямовані на кінцевий результат, що характеризує цивільно-правові (договірні) відносини, а були пов`язані із самим процесом праці, мали триваючий характер, не закінчувалися фактом надання послуги, що є характерним для трудових функцій.

Колегія суддів зазначила, що попри підписання сторонами цивільно-правових договорів, працівниця фактично виконувала конкретні трудові функції, робота мала не індивідуально-визначений характер, а надавалася в процесі виконання трудової функції (тобто не мала кінцевого результату, а носила системний, постійний характер, відтак не була юридично самостійною)

Верховний суд постановив касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю залишити без задоволення (справа від 27 жовтня 2022 року №360/2789/21).


Джерело: Держпраці