Держпраці позбавляють деяких невластивих функцій

22 травня Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9219, який передбачає перерозподіл функцій Держпраці. Зокрема, пропонується передати контроль за змістом реклами про вакансії від Держпраці до Держпродспоживслужби. Комітет ВРУ рекомендує прийняти цей законопроєкт у другому читанні та в цілому

22 травня 2024 року Верховна Рада України підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт, який розмежовує окремі функції між центральними органами виконавчої влади. Законопроєкт №9219 був напрацьований Міністерством економіки в рамках реформи дерегуляції та враховує зміни, пов’язані з імплементацією законодавства Європейського союзу.


Законопроєкт №9219 дозволить, зокрема, перерозподілити наступні функції Держпраці:


  1. реєстрацію та облік великотоннажних транспортних засобів та інших технологічних транспортних засобів – до МВС;
  2. технічне розслідування обставин та причин виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті – до Міненерго та Держінспекції енергетичного нагляду;
  3. контроль за дотриманням законодавства про рекламу (щодо змісту реклами про вакансії) – до Держпродспоживслужби.


Законопроєкт №9219 підготовлено для розгляду Верховною Радою України у другому читанні.


Під час підготовки до другого читання до законопроєкту було подано 73 пропозиції і поправки, з яких Комітетом враховано – 55; враховано частково - 7; відхилено – 11. Врахування поданих пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи суттєво поліпшило зміст законопроєкту, призвело до скорочення тексту законопроєкту за рахунок врегулювання відповідних положень в інших законах України, прийнятих Верховною Радою України. Назву законопроєкту приведено у відповідність до його змісту.


За результатами розгляду Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України законопроєкт №9219 прийняти в другому читанні та в цілому як Закон.


Джерело: Урядовий портал, ВРУ