Держпраці позбавили деяких невластивих функцій

22 травня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9219, який передбачає перерозподіл функцій Держпраці. 8 жовтня цей законопроєкт було прийнято в цілому. Зокрема, контроль за змістом реклами про вакансії переходить від Держпраці до Держпродспоживслужби. Наразі документ готується на підпис Президенту України

22 травня 2024 року Верховна Рада України підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт, який розмежовує окремі функції між центральними органами виконавчої влади. Законопроєкт №9219 був напрацьований Міністерством економіки в рамках реформи дерегуляції та враховує зміни, пов’язані з імплементацією законодавства Європейського союзу.


Законопроєкт №9219 дозволить, зокрема, перерозподілити наступні функції Держпраці:


  1. реєстрацію та облік великотоннажних транспортних засобів та інших технологічних транспортних засобів – до МВС;
  2. контроль за дотриманням законодавства про рекламу (щодо змісту реклами про вакансії) – до Держпродспоживслужби.


Крім цього, для дотримання принципу неприпустимості дублювання повноважень органів державного нагляду (контролю) з одного й того самого питання, Держпраці не проводитиме технічне розслідування обставин та причин виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті.


Законопроєкт №9219 підготовлено для розгляду Верховною Радою України у другому читанні.


За результатами розгляду Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України законопроєкт №9219 прийняти в другому читанні та в цілому як Закон.


8 жовтня Верховна Рада України прийняла в цілому урядовий законопроєкт №9219. Наразі закон готується на підпис Президенту України.


Джерело: Урядовий портал, ВРУ