Тривалість випробування під час воєнного стану

Роботодавець має повне право встановлювати випробування тривалістю, що менша за звичайно визначену. Проте, встановлювати строк, що перевищує регламентований ст. 27 КЗпП, заборонено, навіть якщо працівник згоден на подовження тривалості випробування

При укладені трудового договору працівнику може встановлюватись випробування з метою перевірки його відповідності роботі, яка доручається. Право роботодавцю встановити випробування при прийнятті на роботу надає ст. 26 КЗпП.


Нагадаємо, що відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», при укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.


Тобто, випробування під час воєнного стану можна встановити особам з інвалідністю, неповнолітнім, внутрішньо переміщеним особам та іншим категоріям, для яких встановлювати випробування заборонено на підставі ст. 26 КЗпП.

Відповідно до ст. 26 КЗпП умова про випробування повинна бути зазначена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу

У ст. 27 КЗпП зазначені строки випробування. Отже, строк випробування не може перевищувати:


  1. для робітників – 1 місяць;
  2. для інших категорій – 3 місяці (в окремих випадках за узгодженням з профспілкою – 6 місяців).


До нього не зараховуються дні, коли працівник фактично не працював, незалежно від причини.


Зауважимо, роботодавець має повне право встановлювати випробування тривалістю, що менша за звичайно визначену. Проте, встановлювати строк, що перевищує регламентований ст. 27 КЗпП, заборонено, навіть якщо працівник згоден на подовження тривалості випробування.


Джерело: Держпраці