Вручення та виписування повісток на вулиці: чи завжди законне та як відстояти свої права

І вручення, і виписування повісток на вулиці можливе. Але процедура вручення/виписування чітко регламентована, та виконати цей регламент доволі проблематично. Як наслідок, – на практиці виписування повістки посеред вулиці є, як правило, незаконним, і зараз з’явилося ще більше аргументів на користь цієї позиції. Більш детально про це – далі в публікації


Форми повісток


Починаючи з серпня 2024 року, після внесення постановою КМУ від 16.08.2024 р. № 951 змін в Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 16.05.2024 р. № 560 (далі – Порядок № 560), діє дві форми повісток:


  1. сформована за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  2. оформлена на бланку, який заповнюється представником районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.


Процедура виписки повісток


Повістка, яка формується за допомогою Єдиного реєстру, має QR-код, в якому зашифрована інформація (що перевіряється шляхом сканування) про особу, зазначена в п. 29 Порядку №560, а саме: прізвище, власне ім’я та по батькові і дата народження громадянина, якому адресована повістка. Тобто, в момент формування повістки в Єдиному реєстрі має бути відома особа, якій вона буде вручатися. Отже, виписати її, зустрівши особу на вулиці, неможливо.


У повістці, яка виписується на відповідному бланку, вказується найменування посади, власне ім’я, прізвище і проставляється підпис особи, яка видала повістку та дата її підписання, а керівник ТЦК або його відділу має засвідчити повістку особистим підписом та скріпити гербовою печаткою. Крім того, згідно з п. 30 Порядку №560, на бланку повістки повинен бути реєстраційний номер, зафіксований в Єдиному реєстрі. Тобто, номер повістки має бути закріплений за конкретним військовозобов’язаним. Отже, для того, щоб правомірно вручити повістку, потрібно зареєструвати її в реєстрі після того, як буде відомо ПІБ особи та засвідчити підписом керівника ТЦК і скріпити печаткою. Тобто, без порушення виписати повістку на вулиці практично не можливо


Повістку можна направити поштою. Вона буде вважатися врученою, навіть якщо особа не з’явиться за отриманням повістки. На вулиці зустріти таку особу не можливо.


Отже, вручати повістки на вулицях, за місцем проживання, за місцем роботи можуть (якщо їх заздалегідь виписали) і випадково чи не випадково зустріли саме ту особу, на яку виписана повістка, але виписати повістку без порушення закону посеред вулиці дуже важко, хіба що сам керівник ТЦК засвідчить її прямо посеред вулиці.


Службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки


Згідно п. 47 Порядку №560 представник ТЦК зупиняє (підходить до) громадянина та відрекомендовується, повідомляє про мету зупинки (прибуття) та спілкування. На вимогу громадянина пред’являє свій паспорт громадянина (посвідчення офіцера, військовий квиток, службове посвідчення), службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, а також пропонує громадянину пред’явити його паспорт та військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі).


Форма Службового посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки наведена в додатку 11 Порядку №560.



Джерело: kadroland