Чи надається декретна відпустка при призупиненні трудового договору

Фахівці Держпраці зазначили, що у період дії воєнного стану роботодавець не може відмовити працівниці в наданні відпустки у зв’язку із вагітністю і пологами й відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку навіть під час призупинення дії трудового договору

Яким чином надається відпустка у зв’язку з вагітністю і пологами в разі призупинення дії трудового договору?

Призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку зі збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором.


Зауважимо, призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин. Це зазначено у ст. 13 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».


Фахівці Держпраці зазначили, що у період дії воєнного стану роботодавець не може відмовити працівниці в наданні відпустки у зв’язку із вагітністю і пологами й відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку навіть під час призупинення дії трудового договору, а також не може звільнити її під час таких відпусток.


Джерело: Держпраці