У Раді зареєстровано законопроєкт щодо направлення у відрядження надомних та дистанційних працівників

Автори законопроєкта пропонують врегулювати питання направлення у відрядження надомних та дистанційних працівників у трудовому договорі

У ВРУ зареєстровано законопроєкт від 06.11.2023 № 10164-1«Про в несення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення правого регулювання окремих питань надомної та дистанційної роботи».


Проєктом закону пропонується:


  1. направлення у службові відрядження надомних та дистанційних працівників, якщо це передбачене трудовим договором;
  2. можливості переведення одного з батьків не тільки на дистанційну, але й на надомну роботу під час дистанційного навчання дитини віком до 14 років.


При необхідності направлення працівника, що виконує роботу дистанційно, у службове відрядження, працівник зобов’язаний повідомити роботодавця про своє поточне місце перебування будь-яким зручним способом, у тому числі із використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Особливості направлення дистанційних працівників у службові відрядження встановлюються трудовим договором про дистанційну роботу. Зміни вносяться до ст. 60-2 КЗпП.


Особливості направлення надомних працівників у службові відрядження встановлюються трудовим договором про надомну роботу (доповнюється ст. 60-1 КЗпП).


У таких випадках пункт вибуття та пункт повернення з відрядження встановлюється роботодавцем за погодженням із працівником під час узгодження маршруту поїздки та зазначається у наказі про відрядження.


Джерело: ВРУ