Мати та батько дитини ФОПи: чи може бабуся взяти відпустку для догляду за дитиною

Оскільки батьки дитини не є працівниками, вони не можуть вийти на роботу до закінчення відпустки для догляду за дитиною до трьох років і надати відповідну довідку. Тому неможливо надати бабусі таку відпустку

Чи може бабуся, яка офіційно працює на роботі, взяти відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, якщо мати дитини являється підприємцем ІІІ групи і її чоловік також являється підприємцем ІІІ групи?
У Держпраці відповіли: ні, не може.

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 18 Закону України «Про відпустки»).


Цю відпустку можуть використати баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, особа, що усиновила або взяла під опіку дитину, або один із прийомних батьків чи батьків-вихователів. Відпустка надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) одного з батьків про те, що він (вона) вийшов (вийшла) на роботу до закінчення терміну цієї відпустки.


Фахівці Держпраці зазначили: оскільки батьки дитини не є працівниками (не перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями або фізичною особою), вони не можуть вийти на роботу до закінчення терміну цієї відпустки і, відповідно, не можуть надати таку довідку. За таких умов надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку бабусі неможливо.


Джерело: Держпраці