На вимогу працівника вноситься запис до паперової трудової книжки

Роботодавець зобов’язаний на вимогу працівника (усну або письмову) вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі

До Держпраці звернулася працівниця з питанням щодо внесення запису про трудову діяльність на підприємстві у разі припинення трудових відносин.


Інспектор праці роз’яснив, що у разі припинення трудових відносин, відповідно до ч. 1 ст. 47 КЗпП роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові:


  1. копію наказу (розпорядження) про звільнення;
  2. письмове повідомлення про нараховані та виплачені працівнику суми при звільненні.
Крім того, роботодавець у день звільнення зобов’язаний провести з працівником розрахунок у строки, визначені ст. 116 КЗпП , а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника

Зауважимо, що обов’язку вести паперову трудову книжку працівників, які прийняті на роботу після 10 червня 2021 року та зберігати її у себе, у роботодавця вже не має.


Лише на вимогу працівника (усну або письмову у формі заяви) роботодавець зобов’язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі (ч. 3 ст. 48 КЗпП).


Джерело: Держпраці